Istaknuto
06.12.2017.

Ganz novi i Dance_Inn festival udružuju snage u fokusu na suvremenu izvedbenu umjetnost i live art. Festival će donijeti dvije premijeri, nekoliko radionica, tribina i rezidencija, a uoči festivala u Zagrebu gostuje Matthias Lilienthal, producent, kustos i ravnatelj Munchner Kammerspiele.

03.12.2017.

Gospođice iz Avignona smatraju se jednim od najvažnijih, ujedno i najkontroverznijih radova u umjetnosti 20. stoljeća. Povjesničari umjetnosti već se desetljećima bave misterioznim pogledima ženskih likova i njihovim revolucionarnim oblikovanjem kojemu su prethodile brojne Picassove skice i prepravke...

Izvedbene umjetnosti

Antologijske koreografije na godišnjem koncertu Ansambla Lado

20.11.2017. Anamaria HabunekFoto: Petra Slobodnjak

Nakon gostovanja u Kanadi i sudjelovanja na etno summitu “Tradicija Nova” u Beogradu, umjetnici Ansambla LADO pripremaju cjelovečernje plesne koncerte povodom 68. obljetnice rada.

U pripremi je dvosatni program koji će sadržavati neke od najpoznatijih koreografija s Ladovog reperotara poput “Starih splitskih plesova” Branka Šegovića, “Ladarki” i “Prigorskih plesova” Zvonimira Ljevakovića, “Ej, sviraj Pavo” Krunoslava Šokca i drugih. Program nosi naziv Antologija I, a riječ je o prvom od već tri pripremljena antologijska programa koji će se izvoditi narednih nekoliko godina.

“Radi se o konvencionalnom programu čijim izvođenjem prije svega odajemo počast umjetnicima koji su od našeg Ansambla stvorili to što je danas,  poput prof. Zvonimira Ljevakovića, dr.sc. Ivana Ivančana, Branka Šegovića, Vidoslava Bagura, Božidara Potočnika, Marijana Makara, Emila Cossetta, odnosno svim autorima koji su nas svojim stvaralaštvom zadužili. Isto tako, vodimo računa o našoj dugogodišnjoj publici, stasaloj upravo uz djela spomenutih autora te klasičnom scenskom pristupu”, rekao je umjetnički voditelj Lada Andrija Ivančan.

Prvi u nizu koncerata bio je održan 17. studenog kada je Lado nastupio u HNK Zagreb. Nakon zagrebačkog HNK 20. studenog odlaze u Novsku, a glavni rođendanski koncert bit će 26. studenog u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski s početkom 19:30 sati. Ovim će se koncertima od Lada nakon više desetljeća umjetničkog rada oprostiti Miljenko Piškorić, Hrvoje Radić i Jasenka Blažon.

Samo nekoliko dana nakon zagrebačkog koncerta, 1. prosinca Lado će program “Ispod duba stoljetnoga” predstaviti splitskoj publici u Spaladium Areni, nakon čega već tradicionalno kreću s božićnim vokalnim-instrumentalnim koncertima.

Komentari