Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Aparat za kavu kao muzejski eksponat?

28.03.2013. Žana Amidžić
Foto:sciencemuseum.org.uk

Foto:sciencemuseum.org.uk

Prvi električni aparat za kavu izumio je Russell Hobbs 1952. godine. To je bio model CP1 s ugrađenim podešivačem temperature, jačine kave, šećera i vrhnja.  Ovaj predmet star 60-ak  godina, kao prvi predmet takve vrste, je zavrijedio biti u muzeju, a svoje mjesto je pronašao u Muzeju znanosti koji je osnovan 1857.godine, kao dio Južnog Kensingtonskog muzeja u Londonu.

Zašto je uopće bitan Russell Hobbs?

Russell Hobbs je proizvođač kućanskih aparata sa sjedištem u Engleskoj.  Nakon sudjelovanja u  Drugom svjetskom ratu kao bojnik, Bill Russell se  pridružio Morphyju Richardsu te mu pomogao dizajnirati pop-up toster i sušilo za kosu, što je u to doba bio veliki uspjeh.  Peter Hobbs je  također bio bojnik tijekom rata, a poslije se zaposlio kod istog proizvođača kućanskih aparata kao i Hobbs. Međutim kasnije, 1952. godine, je došlo do nesuglasica između Morphyja i dizajnera, te su Bill Russel i Peter Hobbs odlučili osnovati svoju vlastitu tvrtku pod nazivom RUSSELL HOBBS d.o.o. Te iste godine kada su osnovali tvrtku, proizveli su prvi aparat za kavu pod nazivom CP1 – prvi aparat za kavu na svijetu.

Foto:uk.russellhobbs.com

Foto:uk.russellhobbs.com

Danas Russell Hobbs ima impresivanu kolekciju proizvoda te se nastavlja razvijati u novim područjima. Od čajnika i tostera do kuhala i proizvoda za čišćenje, svaki proizvod je dizajniran imajući u vidu potrošača. Na jednoj engleskoj stranici možete glasovati za CP1  kao  najvažniju englesku inovaciju u 20.stoljeću.

Bill Russell je umro 16. veljače 2006., u dobi od 85. godina, dok je Hobbs umro 11. travnja 2008. u dobi od 91. godine.

Kako se razvijaju aparati za kavu, tako i nastaju novi okusi kave. Nedavno se na tržištu pojavila najjača kava na svijetu koja navodno ima čak 200 posto više kofeina nego obična kava, a zovu je Death Wish (Smrtonosna želja). Proizvođači kave su čak pet godina kombinirali prave sorte kave dok nisu napokon uspjeli. Na pakiranju stoji znak  lubanje i kostiju, te upozorenje: “Ovo nije vaša obična jutarnja kava. Ovo nije kava koju kupujete inače u trgovini. Ovu kavu nećete naći u lokalnim trgovina niti u svom Starbucksu koji prodaje kavu za slabiće. Death Wish kava sadrži premium tamna pržena zrnca organske kave koja imaju najveći postotak kofeina u sebi. Ovo je ekstremna kava. Smatrajte se upozorenima!”

Zamislite sada Hobbsov ‘retro’ aparat za kavu u kombinaciji s Death Wishom. Dan može započeti!

(Visited 184 times, 1 visits today)

Komentari