Istaknuto
21.11.2018.

Za vas smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi birate svog favorita.

20.11.2018.

Knjige su odličan izbor u svakom slučaju! Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

Vizart

Aparat za kavu kao muzejski eksponat?

28.03.2013. Žana Amidžić
Foto:sciencemuseum.org.uk

Foto:sciencemuseum.org.uk

Prvi električni aparat za kavu izumio je Russell Hobbs 1952. godine. To je bio model CP1 s ugrađenim podešivačem temperature, jačine kave, šećera i vrhnja.  Ovaj predmet star 60-ak  godina, kao prvi predmet takve vrste, je zavrijedio biti u muzeju, a svoje mjesto je pronašao u Muzeju znanosti koji je osnovan 1857.godine, kao dio Južnog Kensingtonskog muzeja u Londonu.

Zašto je uopće bitan Russell Hobbs?

Russell Hobbs je proizvođač kućanskih aparata sa sjedištem u Engleskoj.  Nakon sudjelovanja u  Drugom svjetskom ratu kao bojnik, Bill Russell se  pridružio Morphyju Richardsu te mu pomogao dizajnirati pop-up toster i sušilo za kosu, što je u to doba bio veliki uspjeh.  Peter Hobbs je  također bio bojnik tijekom rata, a poslije se zaposlio kod istog proizvođača kućanskih aparata kao i Hobbs. Međutim kasnije, 1952. godine, je došlo do nesuglasica između Morphyja i dizajnera, te su Bill Russel i Peter Hobbs odlučili osnovati svoju vlastitu tvrtku pod nazivom RUSSELL HOBBS d.o.o. Te iste godine kada su osnovali tvrtku, proizveli su prvi aparat za kavu pod nazivom CP1 – prvi aparat za kavu na svijetu.

Foto:uk.russellhobbs.com

Foto:uk.russellhobbs.com

Danas Russell Hobbs ima impresivanu kolekciju proizvoda te se nastavlja razvijati u novim područjima. Od čajnika i tostera do kuhala i proizvoda za čišćenje, svaki proizvod je dizajniran imajući u vidu potrošača. Na jednoj engleskoj stranici možete glasovati za CP1  kao  najvažniju englesku inovaciju u 20.stoljeću.

Bill Russell je umro 16. veljače 2006., u dobi od 85. godina, dok je Hobbs umro 11. travnja 2008. u dobi od 91. godine.

Kako se razvijaju aparati za kavu, tako i nastaju novi okusi kave. Nedavno se na tržištu pojavila najjača kava na svijetu koja navodno ima čak 200 posto više kofeina nego obična kava, a zovu je Death Wish (Smrtonosna želja). Proizvođači kave su čak pet godina kombinirali prave sorte kave dok nisu napokon uspjeli. Na pakiranju stoji znak  lubanje i kostiju, te upozorenje: “Ovo nije vaša obična jutarnja kava. Ovo nije kava koju kupujete inače u trgovini. Ovu kavu nećete naći u lokalnim trgovina niti u svom Starbucksu koji prodaje kavu za slabiće. Death Wish kava sadrži premium tamna pržena zrnca organske kave koja imaju najveći postotak kofeina u sebi. Ovo je ekstremna kava. Smatrajte se upozorenima!”

Zamislite sada Hobbsov ‘retro’ aparat za kavu u kombinaciji s Death Wishom. Dan može započeti!

(Visited 202 times, 1 visits today)

Komentari