Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Vizart

Apoksiomen se vraća kući

30.04.2016. Petra PlivelićFoto: facebook.com/muzejapoksiomena
Vrijeme čitanja: 3 minute

U palači Kvarner u Malom Lošinju danas se otvara Muzej Apoksiomena. Simbolično, to ujedno znači da se statua napokon vraća kući jer je upravo u podmorju između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja pronađena 1996. godine.

Antički brončani kip atleta visok je 192 cm i pretpostavlja se da je u moru od početka I. stoljeća. Vjeruje se da je ondje dospio zbog jaka nevremena i opasnosti od prevrtanja broda ili kao žrtva bogovima za siguran nastavak putovanja kroz Osorski kanal. Tek ga je 1996. belgijski turist Rene Wouters pronašao između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja te fotografirao, a nalaz je dvije godine kasnije prijavljen hrvatskom Ministarstvu kulture.

Foto: facebook.com/muzejapoksiomena

Foto: facebook.com/muzejapoksiomena

Tada je pod vodstvom stručnjaka Ministarstva kulture i Arheološkoga muzeja 14 ronilaca specijalne policije u Zadru 27. travnja 1999. izronilo kip. U akciji istraživanja lokaliteta i vađenja kipa sudjelovali su znanstvenici iz pet zemalja, a cijeli slučaj zaokupio je i struku i javnost. Zbog početnih pokazatelja da se radi o remek-djelu antičke skulpture projekt je dobio i međunarodnu dimenziju te su se u njega, uz hrvatske stručnjake uključivali i stručnjaci iz Belgije, Velike Britanije, Italije, Austrije, Njemačke i SAD-a.

Kako bi započeli restauratorski radovi Apoksiomen se u bazenu sa slatkom vodom odsoljavao do listopada 2000., kada su počeli konzervatorsko-restauratorski radovi koji su se izvodili u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu pod vodstvom restauratora Giuliana Tordija, u suradnji s Antoniom Šerbetićem, voditeljem radionice za metal Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Foto: facebook.com/muzejapoksiomena

Foto: facebook.com/muzejapoksiomena

Nakon restauracije Apoksiomen je bio privremeno smješten u Arheološkom muzeju u Zagrebu, a bio je izložen i u nekoliko poznatih galerija i muzeja u svijetu. Tako ga je zainteresirana publika mogla vidjeti u galeriji Sainsbury Britanskog Muzeja u Londonu na izložbi Definicija ljepote: tijelo u starogrčkoj umjetnosti, u muzeju Paul Getty u Los Angelesu, u pariškom Louvreu, firentinskoj palači Medici Riccardi te u Muzeju i galeriji grada Ljubljane.

Od osam dosad poznatih varijacija prototipa Apoksiomena, lošinjski kip je, prema analizi struke, najcjelovitiji i najbolje očuvan, a njegov autor je nepoznat. Uz tako važno otkriće na našem prostoru dolazi i određena odgovornost, stoga ni ne čudi da je cijeli muzej posvećen jednoj skulpturi.

Palača Kvarner je tijekom povijesti doživjela niz prenamjena i rekonstrukcija, a prenamjena u Muzej Apoksiomena počela je 2012. godine po arhitektonskom konceptu i projektu Saše Randića i Idisa Turata.

Foto: facebook.com/muzejapoksiomena

Foto: facebook.com/muzejapoksiomena

Predstaviti skulpturu koja se nalazi izvan svakog vremenskog i fizičkog konteksta kojemu je bila namijenjena težak je zadatak, no ipak izvediv. Osmišljeno je devet vremenski i prostorno oblikovanih scena u kojima posjetitelji od trenutka ulaska u muzej u potpunosti doživljavaju kompletnu Apoksiomenovu priču, od pronalaska do povratka na otok.

Sama skulptura smještena je u posve bijelu prostoriju u kojoj vlada apsolutna tišina. Do te se prostorije dolazi kroz nekoliko specifičnih i specijalizirano osmišljenih cjelina koje, svaka na svoj način, donose priču o Apoksiomenu.

Foto: facebook.com/muzejapoksiomena

Foto: facebook.com/muzejapoksiomena

Otvorenje Muzeja Apoksiomena velik je i pozitivan pothvat za hrvatsku kulturu, stoga se na otvorenju očekuju visoki uzvanici kao što su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, gradonačelnik Maloga Lošinja Gari Cappelli te ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Sve zanimljivosti o Apoksiomenu možete pratiti na Facebook stranici Muzeja Apoksiomena.

(Visited 171 times, 1 visits today)

Komentari