Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Archimusic: Glazbeni klasici postaju građevine u novim ilustracijama Federica Babine

23.06.2014. Lucija Jakelić
Foto: Dezeen.com

Foto: Dezeen.com

Posljednja serija postera talijanskog arhitekta i ilustratora Federica Babine obuhvaća 27 popularnih glazbenih poslastica, uključujući klasike Davida Bowieja, Amy Winehouse, Elvisa Presleya, pa i Mozarta. Babino ih umjetnički sagledava i oblikuje te transformira u crtane građevine.

Serija ilustracija nazvana Archimusic, spaja glazbu i tekst svake pjesme s umjetničkim radom kojim je oblikovan i originalni cover albuma ili singlice, stvarajući tako fantasy dizajn skulpturalnih stubišta, tornjeva dimnjaka, brodskih spremnika i sličnog.

“The parallels between architecture and music are diverse and extraordinary, they have a common mathematical order which regulates the forms and the rhythm.”

Ideja je bila ispričati priču počevši od soundtracka, slušati glazbu i zamišljati oblike skrivene iza nje, rekao je Babina. Prethodno je radio na sličnom projektu imena Arachist, transformirajući rad poznatih umjetnika u građevine. No u Archimusicu je proces bio manje doslovan, budući da je ilustrator kreirao oblike na temelju svojeg raspoloženja i osjećaja koji su se javili prilikom slušanja svake pjesme.

“Archist has been a figurative process while Archimusic is more intangible and abstract. It is based on feelings and emotions that only the music is able to awaken. Use your ears instead of eyes to conceive shapes.”

Serija počinje  jazz pjesmom Milesa Davisa iz 1950. imena So what. Poznati dijelovi trube formiraju projektirajuće balkone i velik dimnjak. “Njegova glazba kreće se u savršenoj ravnoteži između harmonijske jednostavnosti i genijalne težine. To je savršen primjer za transformiranje ritma nota u spoj boja i oblika.“, rekao je Babina.

Ikonični cover albuma Unknown Pleasures Joy Divisiona daje profil slici posvećenoj uspješnici iz 1980. imena Love will tear us apart, dok par spajajućih crvenih i crnih struktura predstavlja Seven Nation Army White Stripesa.

Babina je također promatrao rad klasičnih glazbenika, pa je tako stvorio špiljsku strukturu temeljenu na Bachovoj glazbi i strukturu inspiriranu klavirom, posvećenu Mozartu.

Ilustracije pogledajte u galeriji, a još radova i serija ovog umjetnika provjerite na njegovoj stranici  koja uključuje seriju o licima arhitekta stvorenu od njihovih djela te ilustriranu abecedu napravljenu od slika poznatih građevina.

 

(Visited 106 times, 1 visits today)

Komentari