Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Vizart

Art godina Londona – Chagall, Klee, Manet, Bowie i Lichtenstein

06.02.2013. Marta Lučić
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Da je središte Temze nepresušni izvor kulture, dokazuje i ovom godinom, bogatom raznim muzejskim manifestacijama. 2013. godina u londonskim muzejima obećava zanimljive izložbe za svačiji ukus. Raznolikost seže od pop-art retrospektive Roya Lichtensteinea u Tate Modern galeriji, preko Bowievih instrumenata, haljina Rudolpha Valentina, pa sve do otkačene izložbe Lolcats virtualnih mačaka s internetskog portala 9GAG. Oni skloniji majstorima slikarstva, moći će u Tate galerijama uživati u djelima Paula Kleea i Marca Chagalla.

Za ljubitelje realizma i impresionizma pobrinula se Londonska kraljevska akademija umjetnosti, organizirajući izložbu portreta francuskog slikara i grafičara Édouarda Maneta. “Manet: Portraying life”, naziv je prve Manetove retrospektivne izložbe koja će predstaviti više od 50 portreta. Iako se umjetnik proslavio slikama neportretne tematike “Doručak na travi” i “Olympija”, portreti su u njegovom stvaralaštvu imali velik značaj. Najčešće je portretirao suprugu Suzanne Leenhoff, ali i mnoge utjecajne društvene ličnosti francuskih kulturnih krugova, kao što su bili Emile Zola, Marc Chagall, Stephane Mallarme i mnogi drugi. Do sada ljubitelji umjetnosti nisu imali prilike vidjeti Manetove portrete sakupljene na jedinstvenoj izložbi. Stoga ćete do 14. travnja imati priliku upoznati najbolja djela ovog velikog umjetnika.

Ukoliko ste dugo planirali posjetiti englesku prijestolnicu, a volite umjetnost, čini se da je ovo vaša sretna godina. Samo treba ponijeti puno dobre volje i energije za obilaske, jer mnogi londonski muzeji pružaju posjetiteljima priliku besplatnog razgledavanja. Na listi besplatnih galerija nalaze se Tate Modern, Tate Britan i National Portrait Gallery, dok od muzeja možete posjetiti Museum of London, muzej Geffrye, muzej Horniman i Science museum.

Komentari