Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Art godina Londona – Chagall, Klee, Manet, Bowie i Lichtenstein

06.02.2013. Marta Lučić
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Da je središte Temze nepresušni izvor kulture, dokazuje i ovom godinom, bogatom raznim muzejskim manifestacijama. 2013. godina u londonskim muzejima obećava zanimljive izložbe za svačiji ukus. Raznolikost seže od pop-art retrospektive Roya Lichtensteinea u Tate Modern galeriji, preko Bowievih instrumenata, haljina Rudolpha Valentina, pa sve do otkačene izložbe Lolcats virtualnih mačaka s internetskog portala 9GAG. Oni skloniji majstorima slikarstva, moći će u Tate galerijama uživati u djelima Paula Kleea i Marca Chagalla.

Za ljubitelje realizma i impresionizma pobrinula se Londonska kraljevska akademija umjetnosti, organizirajući izložbu portreta francuskog slikara i grafičara Édouarda Maneta. “Manet: Portraying life”, naziv je prve Manetove retrospektivne izložbe koja će predstaviti više od 50 portreta. Iako se umjetnik proslavio slikama neportretne tematike “Doručak na travi” i “Olympija”, portreti su u njegovom stvaralaštvu imali velik značaj. Najčešće je portretirao suprugu Suzanne Leenhoff, ali i mnoge utjecajne društvene ličnosti francuskih kulturnih krugova, kao što su bili Emile Zola, Marc Chagall, Stephane Mallarme i mnogi drugi. Do sada ljubitelji umjetnosti nisu imali prilike vidjeti Manetove portrete sakupljene na jedinstvenoj izložbi. Stoga ćete do 14. travnja imati priliku upoznati najbolja djela ovog velikog umjetnika.

Ukoliko ste dugo planirali posjetiti englesku prijestolnicu, a volite umjetnost, čini se da je ovo vaša sretna godina. Samo treba ponijeti puno dobre volje i energije za obilaske, jer mnogi londonski muzeji pružaju posjetiteljima priliku besplatnog razgledavanja. Na listi besplatnih galerija nalaze se Tate Modern, Tate Britan i National Portrait Gallery, dok od muzeja možete posjetiti Museum of London, muzej Geffrye, muzej Horniman i Science museum.

(Visited 111 times, 1 visits today)

Komentari