Istaknuto
13.07.2018.

Uoči koncerta Mayalesa u Muzeju suvremene umjetnosti, sjeo sam s Petrom Beluhanom u jedan kvartovski kafić na Sigečici pa smo porazgovarali o "Simbolu za sunce", trenutnoj postavi benda, ovogodišnjem INmusicu, što to znači biti autentičan na sceni i drugim temama.

02.07.2018.

Prošao je još jedan INmusic festival. Ovo su zaključna razmatranja i komentar Ziherove glazbene redakcije na trinaesti INmusic festival.

Film

Art-kino priključuje se obilježavanju 40 godina punka u Rijeci

22.03.2018. Ziher.hrFoto: press Art-kino / "Filth & Fury"

Četrdeset je godina prošlo od prvog nastupa skupine Paraf u Rijeci, a Art-kino se priključuje obilježavanju četiri desetljeća punka u Rijeci projekcijom rockumentarca o jednom od najozloglašenijih glazbenih skupina svih vremena – Sex Pistolsima.

Prvi koncert riječke skupine Paraf održao se 22. ožujka 1978. godine u Circolu i zauvijek promijenio tadašnje shvaćanje glazbe na ovim prostorima. Povodom obljetnice tog događaja u Rijeci se odvija niz manifestacija, a Art-kino se pridružuje obilježavanju četiri desetljeća punka projekcijom dokumentarnog filma o skupini od koje je sve krenulo – Sex Pistolsima. Bend je postojao svega 26 mjeseci i snimili su samo jedan album, no zauvijek su promijenili lice glazbe.

Film Juliena Templea „The Filth And The Fury“ intiman je i šokantan portret jedne od najozloglašenijih skupina svih vremena. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća pratimo Sex Pistolse od njihovih početaka u smećem zatrpanim uličicama Londona, preko razapinjanja u medijima, idoliziranja stotina tisuća fanova diljem svijeta te u konačnici implozije na turneji u SAD-u. Ovo je priča o bendu koji je pljuvao po svojim fanovima, vrijeđao medije, probadao se zihericama na pozornici te na kraju izdao samo jedan studijski album.

Poznat kao bend kojeg su svi mrzili, od medija, roditelja, političara te drugih glazbenika, nikad nisu imali period onog što bi se moglo nazvati uspjehom. U klubovima su uvijek bili angažirani pod lažnim imenima, a članovi su se nalazili na rubu siromaštva. Mnogi za njihove probleme i konačan raspad krive njihovog menadžera, dok neki krive i same članove. Temple u ovom filmu uz arhivske snimke intervjua i nastupa miješa snimke razgovora vođenih u sadašnjosti. Mitovi su razbijeni i riječi članova benda se čuju po prvi put otkako su se, jednom zauvijek, odvojili od svog egocentričnog menadžera Malcolma McLarena.

Na riječkom Korzu je postavljena izložba fotografija koje predstavljaju najznačajnije trenutke djelovanja Parafa, a slijede i obnavljanje grafita kod parka Nikole Hosta, tribina o punku te prigodan koncert.

Svoje mjesto možete rezervirati putem telefona (051/323 261) ili e-pošte (ulaznice@art-kino.org) svakim danom od 16 do 20 sati, ili ih kupiti online putem platforme ulaznice.hr.

Ulaz je slobodan za članove Filmskog kluba.

(Visited 27 times, 1 visits today)

Komentari