Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Film

Bacači Sjenki voze obrazovni filmski paralel slalom: u Prelogu, Sinju i Zagrebu od 28. kolovoza

18.08.2017. Ziher.hrFoto: Bacači Sjenki press

Bacači Sjenki u suradnji s partnerima u Sinju, Prelogu i Zagrebu od 28. kolovoza do 01. rujna organiziraju Frooom! – cjelodnevne (od 8 do 16 sati) odgojno-obrazovne radionice filmskog, medijskog i informatičkog opismenjavanja za djecu od 8 do 13 godina.

Od 2012. godine, kada je osnovan u Zagrebu, obrazovni program Frooom! proširio se u 6 hrvatskih županija i 8 gradova: Prelog, Sinj, Koprivnica, Rijeka, Split, Pakrac i Zagreb, a jedno se vrijeme odvijao u Opatiji. Kao vrijednog, inovativnog i potrebnog prepoznali su ga brojni roditelji i djeca, novinari, te medijski i filmski djelatnici, ali i mnogi donatori, sponzori, partneri i lokalne samouprave.

Namijenjen je prvenstveno djeci osnovnoškolske dobi do 13 godina (za majstorske radionice i do 16 godina) s izraženim afinitetom prema medijskim i filmskim umjetnostima i stvaralaštvu, ali uspješno potiče generalno stvaralaštvo djece kroz razrađenu metodologiju, te daje polaznicima bogat zbir društvenih vještina koje uspješno integriraju u svoje ostale školske ili izvanškolske aktivnosti. Frooom! je integrativan odgojno-obrazovni program jer prepoznaje univerzalnu humanističku potrebu današnje djece za stjecanjem mnogih znanja i vještina te integriranje jedne u drugu.

Program također kao polazište uzima činjenicu da su polaznici danas „digitalno pismeni po rođenju“ iako uglavnom ne razumiju ni riječ digitalno ni pismeno te ih stoga treba sustavno i odgovorno opismenjavati primjereno njihovom dobu. Stoga je Frooom! u jednom svom dijelu i program informacijskog opismenjavanja te često djeci daje lateralan uvid u povijest filma i filmske tehnike dok ih digitalno osvještava i upoznaje s računalnim programima za obradu slike, zvuka ili stop animacije.

Frooom!

Foto: Bacači Sjenki press

Frooom! majeutički obučava djecu da prepoznaju namjeru, svrhu, cilj i vrijednost pojedinog filmskog djela, čime stječu znanja za prepoznavanje i onih filmskih i medijskih sadržaja koji im nisu primjereni ili ih na neki drugi način ugrožavaju. Integrativnost i inovacija ovog programa je i u sustavnom upućivanju polaznika na mogućnost primjene znanja Frooom!-a u školi i ostalim izvanškolskim aktivnostima, kao i što istovremeno u provođenje programa uključuje i članove njihove šire i uže obitelji. Roditelji su prije početka provođenja programa upoznati s našim cijelim odgojno-obrazovnim procesom i stoga se često uključuju u rad radionica, ali i u domaće zadatke svoje djece nakon cjelodnevne radionice; roditelji i članovi obitelji polaznika tako postaju protagonisti, glumci, snimatelji, koproducenti, koscenaristi i asistenti prvih kratkih filmskih ostvarenja svoje djece.

Kroz 3 razine odgojno-obrazovnog programa (početnu, naprednu i majstorsku) upoznaje djecu prvenstveno s njima samima, njihovim stvaralačkim i ljudskim potencijalima, a kroz zabavu i igru s filmskom poviješću, nastankom i razvojem filmskih tehnika i postupaka te svakodnevno s više antologijskih ili najnovijih filmskih i medijskih ostvarenja: kratkih, srednjemetražnih i dugih igranih, dokumentarnih, animiranih, namjenskih i eksperimentalnih filmova.

Djeca u Frooom!-u ulaze u velike camere obscure, grade i proučavaju zoetrope, slikolovke i praksinoskope, otkrivaju Muybridgov-e eksperimente, manirističke slike iluzije, nastanak i nestanak filmske vrpce, razvoj kamera i načina obrade filma, ali se i igraju s perceptivnim računalnim igrama, analognim filmom, te stvaraju razna novomedijska djela putem jednostavnih programa digitalne animacije, ali i složenim programima za 3D mapping i 3D modeliranje.

Frooom!

Foto: Bacači Sjenki press

Svakog dana djeca gledaju barem po jedan filmski ili medijski sadržaj koji zajednički nakon projekcije analiziraju kroz moderiranu diskusiju. Dva puta tjedno u gradskim kinima Sinj i Prelog su i besplatne javne matineje i za građanstvo u 11 sati – utorkom i četvrtkom.

Ove radionice u Sinju i Prelogu nastavak su prošlogodišnjih tako da se sastoji od početne (za do 16 novih polaznika) i napredne (polaznici od prošle godine) razine. U Zagrebu, u kojem se Frooom! ove godine održao već 5 puta, osim početnih i naprednih radionica polaznici imaju prilike pohađati i dvije izuzetne majstorske radionice: onu montaže i filmske dramaturgije koju vodi Lea Mileta te onu o čarima i strastima dokumentarnog filma koju vodi nagrađivana filmska autorica Ines Pletikos. Očekujemo na radionicama u Zagrebu i jubilarnog ovogodišnjeg 300-tog polaznika ili polaznicu!

U Sinju glavno mjesto radnje frooomovske priče je Kulturno umjetničko središte u ulici Put Petrovca 12 u zgradi koja na tom istom mjestu stoji, pod imenom “Kvartir” ili “konjička vojarna”, od davne 1760. godine. Legenda kaže da je upravo tamo gdje je ulaz u KUS i sada Frooom!, davne 1784. godine pao s konja Paulus Aemilius Canalis, mletački namjesnik u Sinju, jer se kobila uplašila pucnja iz obližnjeg dvorišta.

U Prelogu više udruga i institucija se udružilo u lokalnu mrežu da bi ponovno osmislili i proveli zajedno s Bacačima sjenki ovaj inovativni program, a u Zagrebu mjesto frooomovske napetice je osnovna škola Dr. Ivan Merz zahvaljujući revnom ravnatelju Zvonku Piljeku i njegovim kolegama s kojima Bacači surađuju još od davne 2009. godine. Legende kruže tom zgradom, a koja tamo stoji na istom mjestu od 1901., da je njezin najdugovječniji ravnatelj slavni slikar i pilot Viktor Goričan često dolazio u letačkom odijelu na posao kao da je upravo sad sletio avionom negdje iza ugla.

Frooom!

Foto: Bacači Sjenki press

U Sinju, s polaznicima družit će se Boris Bakal (redatelj, glumac i javni povjesničar), Bojana Burnać (dokumentaristica, snimateljica i roniteljica na dah), Nada Kovačević (glumica i dramski pedagog), Magdalena Ptiček (mlada medijska umjetnica, snimateljica i autorica) te Pavle Perković (geštalt psiho terapeut i psiholog).
U Prelogu, pak, Veno Mušinović (redatelj, profesor filozofije i scensko-filmski izvođač), Stipe Bagarić (defektolog i pedagog), Lidija Kraljić (lutkarica, glumica i pedagoginja), Anja Pletikosa (dramaturginja i prevoditeljica) te Dražen Žerjav (medijski suradnik, snimatelj i montažer), a u Zagrebu dočekuju djecu i roditelje uvijek spremni Tomislav Tukša (logopet i medijski suradnik), Sanja Milardović (glumica i filmska autorica), Ivana Bandić (psihologinja), Dalija Dozet (redateljica), Anita Čeko (scenaristica i dramaturginja), Ines Pletikos (nagrađivana autorica dokumentarnih filmova) te Lea Mileta (filmska autorica, pedagog i montažerka).

Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja je u svom 16-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 150 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na 4 kontinenta. Uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.

Podrška Frooom! 2017.: Hrvatski audio vizualni centar (HAVC), Agencija za elektroničke medije, Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska županija, Grad Prelog, Međimurska županija te Zaklada Kultura nova. Dio programa odvija se i kroz platformu Clubture.

Partneri: KUS, Udruga S.K.U.P., konoba “Potkova”, Gradsko kino (Sinj); Društvo Naša djeca Prelog, Knjižnica i čitaonica Grada Preloga , Udruga mladih Efekt (Prelog); osnovna škola Dr. Ivan Merz, Hrvatski filmski savez (Zagreb);

Informacije: frooom.filmskaradionica@gmail.com, 0981658186/01 464 02 62
Prijave i informacije: http:///www.frooom.eu/prijave/

(Visited 29 times, 1 visits today)

Komentari