Istaknuto
14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

10.06.2018.

Uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, a nekoliko dana nakon presude Zdravku Mamiću, pjesma "Nogomet" Pips, Chips & Videoclipsa ponovno postaje iznimno aktualan društveni komentar. Kako je Ripper 1998. u žar zbivanja smjestio u suštini antinogometnu pjesmu, to se ne susreće često.

Vizart

Izložba Balet i strast – donacija Yelka Jureshe u Muzeju za umjetnost i obrt

04.12.2017. Ziher.hrFoto: facebook.com/muozagreb

Životna priča hrvatskog baletnog velikana Yelka Jureshe, koji je svoje dječačke snove pretvorio u stvarnost i svjetsku slavu stekao na baletnim pozornicama London Festival Balleta, La Fenicea, Teatro alla Scala i brojnih drugih, bit će postavljena u jedinstvenu izložbu u Muzeju za umjetnost i obrt. Izložba Balet i strast – donacija Jelka Yureshe otvara se u utorak, 5. prosinca u 19 sati i još je jedna u nizu bajkovitih izložbi tijekom Adventa. Ove godine posjetitelji će moći uživati u raskošnim kostimima, vrijednim fotografijama i jedinstvenim baletnim predmetima iz donacije zagrebačkog baletnog umjetnika svjetskog glasa.

Jelko Yuresha, rođen kao Željko Jureša u skromnoj zagrebačkoj obitelji, obišao je zemaljsku kuglu i postao princem baletnih čarolija. Svoj je životni put na kojem ga je pratila njegova ljubav, supruga i plesna partnerica, Belinda Wright, sakupio u jedinstvenu zbirku slika, knjiga, fotografija i kostima te ih donirao Muzeju za umjetnost i obrt. Riječ je o zbirci jedinstvenoj u svijetu po svojoj cjelovitosti čiji je postupak donacije pokrenut nakon prošlogodišnje, vrlo cijenjene i uspješne adventske izložbe Orašar – najljepša božićna bajka, na kojoj su upravo kostimi Jelka Yureshe i njegove plesne i životne partnerice Belinde Wright izazvali velik interes najšire, ali i stručne javnosti.

Bogatstvo i raznovrsnost kostima u kojima su nastupali Jelko i Belinda, kao i druge baletne zvijezde, prikupljani su tijekom desetljeća prisutnosti na svjetskoj baletnoj sceni, svjedočeći i o vrhunskim produkcijama u nekim od najprestižnijih pozornica Londona, Tokija, New Yorka, Moskve, Pariza, Venecije, Latinske Amerike… Po prvi put javnost će imati prilike vidjeti raskošne kostime dizajnirane za Jelka Yureshu i Belindu Wrightu u kojima su plesali najistaknutije uloge klasičnog baletnog repertoara.

Izložba je otvorena do 18. veljače 2018. godine.

(Visited 48 times, 1 visits today)

Komentari