Istaknuto
23.10.2016.

U posljednje vrijeme svjedočimo razvijanju bliske umjetničke veze između Rusije i Hrvatske. Nakon izložbe "Rusija: život, mjesta i trenutci" u Muzeju za umjetnost i obrt, u Klovićevim dvorima u tijeku je još jedna fotografska izložba koja otkriva neke skrivene ljepote ruskog života i kulture. Naziv izložbe "Sankt Peterburg očima anđela: Pogled s katedrale sv. Izaka" nedvosmisleno najavljuje tematiku koja očekuje posjetitelje.

19.10.2016.

Druga epizoda Glazbenog lonca u Kavezu u petak, 4. studenog ugostit će Svemir. Uz akustičnu svirku i razgovor, bend okupljen oko zagrebačke kantautorice Zvonke Obajdin imat će i premijernu javnu promociju spota za „Dunjinu pjesmu“, njihov posljednji singl.

Vizart

Banksyjev Dismaland: Mjesto gdje se snovi ne ostvaruju

21.08.2015. Katarina Šapina
Foto: boredpanda.com

Možda ga imenom ne znaju svi, ali njegov rad itekako većina prepoznaje. Banksy mu je nadimak, a ostale podatke o njemu ne znamo sa sigurnošću. Neki podaci govore da je podrijetlom iz Engleske te da bi trebao imati oko 40 godina. Ono što znamo jest da crta grafite koji su prepoznatljivi u cijelom svijetu. Upravo ono što Banksyjeve grafite razlikuje od drugih jest sarkastičan pristup temama koje se većinom vrte oko rata, politike, kapitalizma i cjelokupnog socijalnog društva.

Foto: Facebook.com/dismaland

Foto: Facebook.com/dismaland

Čini se da je Bansky proširio svoje područje djelovanja te da nakon silnih grafita i jednog snimljenog filma „Exit Trough the Gift Shop“, koji je bio poprilično uspješan uzmemo li u obzir da je bio nominiran za najbolji dokumentarni film u 2010. godini, svoj pogled na umjetnost prikazuje i u drugačijim oblicima. Umjetnost je ovog puta poprimila oblik loše Disneylandove maćehe. Disneyland smo vidjeli svi, ili uživo ili na fotografijama, te zapazili koliko vrišti spektrom boja, crtanih likova, dvoraca i slično. Za razliku od tog mjesta, Dismaland je zamišljen malo drugačije.

Foto: Facebook.com/dismaland

Prvi, a možda i jedini, Dismaland će se otvoriti u britanskom odmaralištu Weston-super-Mare u subotu, 22. kolovoza. Glavni nositelj projekta je Banksy, što se očituje u samom izgledu zabavnog parka. Jedina sličnost s Disneylandom je ta da je ovo sarkastičan prikaz istog. Dakako, i u Dismalandu ćete pronaći veliki dvorac,  Pepeljuginu kočiju, doduše prevrnutu s mrtvom Pepeljugom, koja insinuira smrt princeze Diane, ringišpil i sve što inače vidimo u zabavnom parku, obavijeno u mračniju atmosferu. U ovom parku boje baš nećemo tako olako pronaći. Uz Banksyja, na ovom je projektu radilo još pedesetak umjetnika iz cijelog svijeta. Dismaland će biti otvoren samo pet tjedana, ulaznice će koštati tri funte, a svakodnevno će ih u prodaji biti 4000.


Komentari