Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

Ben Caplan & The Casual Smokers vraćaju se u Zagreb

04.09.2017. Ziher.hrFoto: Press

Nakon što je u KSET-u prošle godine održao jedan od najboljih koncerata sezone, Ben Caplan se s The Casual Smokersima vraća u Zagreb i to u Vintage Industrial Bar 17. listopada. Ben nastavlja s promocijom albuma “Bird with Broken Wings”, a možda nas iznenadi i nečim novim. Dan poslije nastupaju i u Rijeci.

Ben Caplan, čarobnjak iz Kanade

Karizmatični, uživljeni, šarmantni glazbenik, nadasve ozbiljan, ali i luckast pjesnik, ljubitelj razlomljenih melodija – sve to je i nije Ben Caplan. Jedna od onih osoba koju ne možete tako lako zaboraviti, prvenstveno zbog svojeg osebujnog izgleda (pomalo podsjeća na onog čarobnjaka iz ekraniziranog Hobita kojeg na saonicama vuku zečevi). Vrlo duge i guste kose i brade, širokih očala ispod kojih se krije veoma topla i pristupačna persona. Njegovi pomalo grubi teksturirani tonovi paraju dvorane, silovitim glasom koji može nadvisiti svaki žamor publike. Ali kada bar i na tren uspije privući vašu pažnju, može vas držati zarobljenog svojim tihim pjevušenjem nježno poput čaše dobrog viskija koja se smiono prelijeva preko okrutnog svijeta.

Djelomično inspiriran istočnoeuropskom glazbom i židovskim etnom, unoseći pri tome cijeloga sebe, veže i modelira stare glazbene tradicije na nov i suvremen način. Nerijetko rubnim, mračnim tekstovima, Caplan drži odraz u ogledalu kojim prokazuje prljave dijelove naših bića te nas spuštajući na razinu nebitnog faktora izvodi iz tog korijena tame prema uzvišenosti. Na njegovom posljednjem albumu, “Birds with Broken Wings”, radilo je preko 30 glazbenika s još više instrumenata, kombinirajući razne akustične zvukove iz cijelog svijeta, što je rezultiralo time da ga je CBC Radio’s 50 proglasio najboljim kanadskim albumom 2015., zauzevši 1. mjesto Earshotove National Folk/Roots/Blues liste, vrlo dobro prihvaćen i uvršten u Baker & Taylor NPR Discover Songs Library.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Komentari