Istaknuto
22.10.2018.

Knjige su odličan izbor u svakom slučaju! Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

17.10.2018.

U rubrici Nova glazba redovito izdvajamo najzanimljivije aktualne singlove i videospotove, a vi birate svog favorita.

Film

Berlinale 2015: Filmovi Dresena, Greenawaya i Malicka u glavnom programu festivala

18.12.2014. Tim Hrvaćanin
Foto: facebook.com/berlinale

Foto: facebook.com/berlinale

Međunarodni filmski festival u Berlinu, poznat kao Berlinale, u veljači iduće godine održat će se po 65. put. Ovih dana objavljeno je prvih sedam filmova koji će se naći u glavnom festivalskom programu jednog od tri najvećih i najvažnijih europskih filmskih festivala, a riječ je prvenstveno o svjetskim premijerama.

U konkurenciji za Zlatnog medvjeda naći će se novi filmovi bivših pobjednika u Berlinu – njemački redatelj Andreas Dresen  (nagrađen 1999. za Nachtgestalten i 2002. za Halbe Treppe) predstavlja se njemačko-francuskom koprodukcijom „Als wir traumen“ („As we were dreaming“) u kojoj glume Merlin Rose, Julius Nitschkoff, Joel Basman, Marcel Heuperman, Frederic Haselon i Ruby O. Fee, dok će kultni američki redatelj Terrence Malick u Berlinu premijerno prikazati film „Knight of Cups“ s Christianom Baleom, Gwyneth Paltrow i Natalie Portman u glavnim ulogama. Malick je u Berlinu bio nagrađen 1999. za „Tanku crvenu liniju“, a zanimljivo je to da je posljednja dva filma iz kasne renesanse svoje karijere predstavio na druga dva najveća europska filmska festivala – „Drvo života“ je čak odnijelo Zlatnu palmu u Cannesu 2011. godine, dok je „To the Wonder“ igrao u konkurenciji venecijanske Mostre 2012. godine.

U glavnom programu (tzv. Wettbewerb) igrat će i filmovi bivših sudionika nekih drugih kategorija festivala. Kultni britanski redatelj Peter Greenaway, čiji su filmovi više puta bili prikazivanu u programu Forum, po prvi puta će biti zastupljen u glavnom programu s filmom „Eisenstein in Guanajuato“, dok britanski filmaš Andrew Haigh, poznat po hvaljenoj gay drami „Vikend“, u glavni program ulazi s filmom „45 years“ o proslavi 45. godišnjice braka.

U glavnom programu Berlinalea po prvi će se put naći film iz Gvatemale. Riječ je o redateljskom prvijencu Jayro Bustamantea ,„Ixcanul Volcano“. U programu će također sudjelovati rusko-ukrajinsko-poljska koprodukcija „Pod electricheskimi oblakami“ („Under Electric Clouds“) ruskog redatelja Aleksey Germana. Izvan konkurencije bit će prikazan novi film glumca i redatelja Kenneth Branagha, „Cinderella“ iliti još jedna filmska verzija Pepeljuge, koju ovom prilikom glumi Lily James, poznata po seriji „Downton Abbey“. U „Pepeljugi“ također glume i Cate Blanchett, Helena Bonham Carter, Richard Madden i Stellan Skarsgård. Zanimljivo je da je još 1951. godine u Berlinu igrala Disneyeva animirana „Pepeljuga“, koja je tada osvojila i nagradu publike.

(Visited 68 times, 3 visits today)

Komentari