Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Berlinale 2015: Filmovi Dresena, Greenawaya i Malicka u glavnom programu festivala

18.12.2014. Tim Hrvaćanin
Foto: facebook.com/berlinale

Foto: facebook.com/berlinale

Međunarodni filmski festival u Berlinu, poznat kao Berlinale, u veljači iduće godine održat će se po 65. put. Ovih dana objavljeno je prvih sedam filmova koji će se naći u glavnom festivalskom programu jednog od tri najvećih i najvažnijih europskih filmskih festivala, a riječ je prvenstveno o svjetskim premijerama.

U konkurenciji za Zlatnog medvjeda naći će se novi filmovi bivših pobjednika u Berlinu – njemački redatelj Andreas Dresen  (nagrađen 1999. za Nachtgestalten i 2002. za Halbe Treppe) predstavlja se njemačko-francuskom koprodukcijom „Als wir traumen“ („As we were dreaming“) u kojoj glume Merlin Rose, Julius Nitschkoff, Joel Basman, Marcel Heuperman, Frederic Haselon i Ruby O. Fee, dok će kultni američki redatelj Terrence Malick u Berlinu premijerno prikazati film „Knight of Cups“ s Christianom Baleom, Gwyneth Paltrow i Natalie Portman u glavnim ulogama. Malick je u Berlinu bio nagrađen 1999. za „Tanku crvenu liniju“, a zanimljivo je to da je posljednja dva filma iz kasne renesanse svoje karijere predstavio na druga dva najveća europska filmska festivala – „Drvo života“ je čak odnijelo Zlatnu palmu u Cannesu 2011. godine, dok je „To the Wonder“ igrao u konkurenciji venecijanske Mostre 2012. godine.

U glavnom programu (tzv. Wettbewerb) igrat će i filmovi bivših sudionika nekih drugih kategorija festivala. Kultni britanski redatelj Peter Greenaway, čiji su filmovi više puta bili prikazivanu u programu Forum, po prvi puta će biti zastupljen u glavnom programu s filmom „Eisenstein in Guanajuato“, dok britanski filmaš Andrew Haigh, poznat po hvaljenoj gay drami „Vikend“, u glavni program ulazi s filmom „45 years“ o proslavi 45. godišnjice braka.

U glavnom programu Berlinalea po prvi će se put naći film iz Gvatemale. Riječ je o redateljskom prvijencu Jayro Bustamantea ,„Ixcanul Volcano“. U programu će također sudjelovati rusko-ukrajinsko-poljska koprodukcija „Pod electricheskimi oblakami“ („Under Electric Clouds“) ruskog redatelja Aleksey Germana. Izvan konkurencije bit će prikazan novi film glumca i redatelja Kenneth Branagha, „Cinderella“ iliti još jedna filmska verzija Pepeljuge, koju ovom prilikom glumi Lily James, poznata po seriji „Downton Abbey“. U „Pepeljugi“ također glume i Cate Blanchett, Helena Bonham Carter, Richard Madden i Stellan Skarsgård. Zanimljivo je da je još 1951. godine u Berlinu igrala Disneyeva animirana „Pepeljuga“, koja je tada osvojila i nagradu publike.

(Visited 49 times, 1 visits today)

Komentari