Istaknuto
20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Glazba

Bernays Propaganda dolaze u Močvaru promovirati album “Politika”

05.12.2016. Ziher.hrFoto: Press

Makedonski post punkeri Bernays Propaganda nastupit će u četvrtak, 8. prosinca u klubu Močvara u sklopu promocije svog četvrtog albuma ”Politika”. Kao podrška pridružit će se zagrebački No No Instigator.

Bernays Propaganda, jedan od najpopularnijih alternativnih bendova iz Skopja, do sada su objavili četiri albuma za Moonlee Records (“Happiness Machines”, “My Personal Holiday”, “Zabraneta Planeta”, “Politika”) i split 7″ EP s Mike Watt & The Secondmen (Asian Man Records). Odsvirali su nekoliko dužih europskih turneja (u 2013. godini preko 100 koncerata širem Europe), a na proljeće 2014. godine odradili su i američku turneju.

Nakon promjena u postavi 2015. godine, bend se reinkarnirao s novim zvukom, novim izazovima i novom vizijom. Rezultat tog truda je četvrti album “Politika” (Moonlee Records) koji koketira s elektronskim new wave-om, gitarama je oduzeto nešto oštrih rubova, a tempo pjesama diktira ritam mašina. U novom materijalu čuju se utjecaji New Ordera i drugih new wave zastupnika iz ranih osamdesetih, kao i njemačke indietronike u stilu The Notwist, koji su sličan zvučni preokret napravili s albumom “Neon Golden”.

No No Instigator novo je ime na underground sceni. Bivši su to članovi nekih minulih zagrebačkih bendova, a broj im varira od dva do četiri. Uz klasičnu postavu bas, gitara i bubanj, sve više eksperimentiraju i s ritam mašinom. Njeguju lo-fi estetiku, minimalizam, ritmičnost i atmosferičnost. Tekstovi su im na domaćem i engleskom jeziku. Prvi materijali su snimani u sobi jednog od članova.

Zvuk im je mračan, utopljen u šume reverba i deelaya. Reklo bi se da sviraju post punk na tragu ranih Sonic Youtha, Joy Divisiona, ranijeg The Curea, ali i ex-yu dark scene s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih kao što su Paraf, Dobri Isak, La Strada…

Močvara i Bernays Propaganda vas 8. prosinca pozivaju na angažirani ples. Upad je 40 kuna, a početak programa u 22 sata. Zaplešite, zaplješčite, zapjevajte i slavite građanski neposluh, ljudska prava i slobode!

(Visited 10 times, 1 visits today)

Komentari