Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

Besplatne elektroničke knjige: Nova godina, nova iznenađenja

08.01.2015. Antonija PavlićVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: commons.wikimedia.org - Design Continuum

Foto: commons.wikimedia.org – Design Continuum

Nesmiljeni razvoj tehnologije, zajedno s rastućom popularnošću elektroničkih knjiga, postepeno su doveli do razvoja mnogih udruga i društava za promicanje književnosti na novim medijima. Premda će se uvijek naći poklonici tiskanih izdanja s jedne strane i elektroničkih opcija s druge, neosporiva je činjenica da su e-knjige sve popularnije, a s obzirom na opadajući trend prodaje knjiga i članstava u knjižnicama, nije (pre)teško vjerovati ni da su upravo elektroničke knjige budućnost ‘pisane riječi’.

Iako trenutačno nije realno da će elektroničke knjige u potpunosti istisnuti tiskana izdanja – svaki će knjigoljubac tome u prilog istaknuti nezamjenjiv miris knjige, zadovoljstvo okretanja stranica i osjet papira pod prstima te sjećanja koje evocira baš kao što je Prousta kolačič madelaine vratio u djetinjstvo – mnogi smatraju kako će upravo elektroničke knjige u budućnosti postati važan segment ‘nove ere izdavaštva’.

Hrvatsko društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM), osnovano 2000. godine, već petnaest godina održava projekt Besplatne elektroničke knjige kojemu je cilj promicanje – prvenstveno hrvatske književnosti – te povećanje dostupnosti književnih djela suvremenih hrvatskih autora.

Od ranih dana, ‘mijenjanja pelena’ i grijanja mlijeka u bočici, rad društva prepoznalo je preko milijun i 550 tisuća jedinstvenih posjetitelja (prosječno sto tisuća godišnje), a njihova je besplatna izdanja čitalo 839.543 korisnika interneta (otprilike pet tisuća posjetitelja na svaki naslov). Najveću je popularnost tijekom godina steklo djelo američke ‘katice za sve’ – lingvista, filozofa, kognitivnog znanstvenika, političkog aktivista, književnika i predavača Noama ChomskogMediji, propaganda i sistem‘.

NAJČITANIJI NASLOVI OD 2001. GODINE

 1. Noam Chomsky: Mediji, propaganda i sitem (81.043)
 2. Krešimir Pintarić: Tour de force (32.261)
 3. Robert Mlinarec: Tkači snova (18.883)
 4. Tomislav Bogdan: Pristajanje (14.590)
 5. Robert Roklicer: Kako se ubiti (14.129)
 6. Boris Buden: Barikade (12.284)
 7. Roman Simić: Mjesto na kojem ćemo provesti noć (12.244)
 8. Dražen Šimleša: Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć! (11.633)
 9. zbornik ‘Anarhizam i nasilje’ (11.044)
 10. Krešimir Pintarić: Divovski koraci (10.373).

Kraj 2014. godine u projektu besplatnih elektroničkih knjiga ‘dočekalo’ je 167 naslova, od kojih je trenutačno dostupno 150. Revizija učinjenog u proteklih 365 dana iznijela je podatak o 148.776 jedinstvenih posjetitelja (ukupno 161.168), a koji su zajedničkim snagama pročitali 98.606 knjiga.

NAJČITANIJI NASLOVI 2014. GODINE

 1. Noam Chomsky: Mediji, propaganda i sistem (5.762)
 2. Krešimir Pintarić: Tour de force (2.518)
 3. Robert Mlinarec: Tkači snova (2.489)
 4. Boris Buden:’Barikade (2.141)
 5. Dražen Šimleša: Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć! (1.856)
 6. Robert Roklicer: Undergorund (1.786)
 7. Robert Roklicer: Kako se ubiti (1.764)
 8. Roman Simić: Mjesto na kojem ćemo provesti noć (1.613)
 9. Tomislav Bogdan: Pristajanje (1.503)
 10. Sanja Pilić: Ah, ludnica (1.467)

Tijekom 2014. na mrežnim je stranicama društva (www.elektronickeknjige.com) objavljeno 12 novih naslova, a plan je isto toliko dodati i do kraja 2015, podijeljeno u blokove po tri izdanja. U prvoj polovici godine bit će prezentiran i nov sustav te redizajnirana mrežna stranica, a najveća je novost usklađivanje e-knjiga s pametnim telefonima i podržavanje distribucije književnih djela u najpopularnijim formatima – HTML, ePUB, PDF i MOBI.

VRIJEDNA IZDANJA

Seriju će otvoriti pjesnici i pjesnikinje, počevši s pripadnicama nježnijeg spola, a uslijedit će prozna ostvarenja, koja se mogu očekivati tijekom rujna i studenog. U travnju će biti objavljena prva tri izdanja – Dorta Jagić: Kvadratura duge, Irena Matijašević: Južne životinje i Darija Žilić: Pleši, Modesty, pleši.

Dorta Jagić u Besplatnim elektroničkim knjigama već je zastupljena s ‘Đavo i usidjelica‘, ‘Plahta preko glave‘ i ‘Kičma‘, a Kvadratura duge njezino je najnovije ostvarenje, objavljeno 2007. godine nakon gotovo pet godina stvaranja. Zbirka je podijeljena u šest ciklusa (Žuti ciklus, Crni ili narančasti ciklus, Crveni ciklus, Zeleni ciklus, Plavi ciklus i Ljubičasti ciklus, a svima im je zajednička dominacija snažnih i izražajnih pjesničkih slika u kombinaciji s religijskim motivima. Dorta Jagić jedna je od najvećih hrvatskih pjesničkih nada, a 1999. godine potvrdu je za svoj rad primila u obliku nagrade za najbolju mladu pjesnikinju na Goranovu proljeću.

Nove će objave nastaviti muški dio hrvatske pjesničke scene – Branko Maleš: Trickster, Marko Pogačar: Predmeti i Tvrtko Vuković: Golmanu, lovcu i šumaru. Valja izdvojiti Pogačarovu najnoviju zbirku Predmeti, nastavak autorova zadiranja u takozvanu inteligentu poeziju začinjenu simbolizmom, premda kritičari ističu kako Predmeti ipak ne dijele istu domišljatost i oštricu kritike kao njegovo najpriznatije djelo ‘Pijavice nad Santa Cruzom‘.

U rujnu je na dnevnom redu početak objave proznih ostvarenja, najprije književnica – Marinela: ‘Lift bez kabine‘, ‘Pušite li‘, Olja Savičević Ivančević: Nasmijati psa. Potonje je izdanje prozni prvijenac prvenstveno pjesnikinje, kojim kreće na dug put pripovijedanja kratkih priča, uplećući se u nekoliko žanrova, vješto ispreplićući fabule i čitatelja zabavljajući simpatično konstruiranim dosjetkama.

Kraj godine rezerviran je za književnu trojku u sastavu Zoran Lazić (Ljeto u gradu), Gordan Nuhanović (Posljednji dani panka) i Krešimir Pintarić (Ljubav je sve). Posljednji dani panka autora Gordana Nuhanovića zabavno je i lagano štivo začinjeno neodoljivim slavonskim humorom zapakiranim u bavljenje naoko neatraktivnim i nenametljivim temama svakodnevnog života. Pripovjedač je tridesetogodišnji novinar koji, maštajući o odlasku u Azerbajdžan (ponukan privatno-profesionalnom krizom) i bijegu od surove realnosti tipično senzacionalističkih novina kojih je članom, završi na putu za rodne Vinkovce. Naumivši se odmoriti i srediti misli, glavni lik ni ne sluti da ga kod kuće čeka nešto posve drugo…

(Visited 173 times, 1 visits today)

Komentari