Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Bibliokamp u Ližnjanu – Susret knjižničara-volontera i tjedan dana kreativnog razmišljanja o knjizi

17.07.2014. Tijana Živko
Foto: facebook.com/Knjižnica i književno svratište Zvona i nari

Foto: facebook.com/Knjižnica i književno svratište “Zvona i nari”

U Ližnjanu kraj Pule upravo je u tijeku prvi Bibliokamp – susret knjižničara-volontera kojemu je cilj otvoriti prostor mladim knjižničarima za aktivno djelovanje u zajednici, ali i za kreativno promišljanje načina na koje bi se moglo proširiti prostor za knjigu u društvu. Održava se u knjižnici i književnom svratištu Zvona i nari koju vode pisci Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen. Cilj ovogodišnjeg programa, radnog naziva BiblioKnap, jest pokušaj analize i inovativnog rješavanja nekoliko gorućih problema s kojima se knjižnica i književno svratište Zvona i nari svakodnevno susreće (prostorni problemi, razmještaj građe, signaturni sustav, računalna obrada, rukovanje elektroničkom građom). Razmišljat će se i razgovarati i o načelnim temama kao što je sve uži prostor za knjige u medijima, strategijama, proračunima, domovima, u društvenoj, ali i individualnoj percepciji.

Bibliokamp traje od 12. do 24. srpnja 2014., a izravno sudjeluju četiri mlade knjižničarke: Ileana Kurtović iz Splita, Ivana Manojlović iz Osijeka te Iva Barković i Ivana Radenović iz Zagreba. Knjižnica i književno svratište Zvona i Nari osigurala im je putne troškove, smještaj, mjesto za rad, razmišljanje i razgovor te poticajne sugovornike i potencijalne partnere s književne scene i iz lokalne zajednice te niz kreativnih izazova na koje će imati priliku odgovoriti slobodnom interpretacijom knjige kao medija i knjižničarstva kao profesije, dok je obveza polaznika volonterski rad u knjižnici nekoliko sati dnevno.

U sklopu planiranog programa Bibliokamp pruža zanimljiva događanja i za širu javnost. Riječ je o matinejama koje započinju u glavnoj dvorani knjižnice u 10 sati, a na kojima gostuju zanimljive predavačice i književnice.

Foto: facebook/Knjižnica i književno svratište Zvona i nari

Foto: facebook.com/Knjižnica i književno svratište “Zvona i nari”

U srijedu, 16. srpnja, imali smo priliku biti dijelom prve matineje čija je gošća bila Ljubica Radović, profesorica ruskog i češkog jezika i književnosti te dugogodišnja djelatnica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Tema matineje bila je rad i djelatnost Nacionalne i sveučilišne knjižnice te rad knjižnica uopće, budućnost knjige i biblioterapija. Što se tiče Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, najveći problem Ljubica vidi u tome što je knjižnica nefunkcionalna, a prostor nije iskorišten do kraja. Knjižnica je nedovršena, odnosno, samo je jedna trećina zgrade iskorištena te upravo zato Nacionalna i sveučilišna knjižnica, po njezinom osobnom sudu, spada u loše knjižnice. Između ostalog, prof. Radović smatra da će najbolja knjižnica nastati onda kada se knjižničarka uda za arhitekta zato što knjižničarka zna poslovanje i može suprugu sugerirati kako treba ostvariti prostor u nacrtima. Tom je šalom zapravo ukazala da je najveći problem knjižnica upravo funkcionalno uređenje prostora.

Razgovaralo se i sveprisutnoj pojavi barova i knjižnica/knjižara u jednome te koliko je to dobra ideja. Svi su se složili da je čitanje u današnjem vremenu tehnologije zahtjevan posao, a čitalačke se sposobnosti njeguju od malena. Što će se dogoditi s knjigom i knjižnicama u budućnosti, nestaju li knjige s polica, i hoće li možda nestati za 50-ak godina – tema je koja je privela kraju prvu matineju ovogodišnjeg Bibliokampa u Ližnjanu, a zaključak je da je taj proces tek u nastajanju, a što će se točno dogoditi, teško je predvidjeti, no sigurno je da je društvene procese nemoguće i nepotrebno zaustavljati.

Osim Ljubice Radović, Bibliokamp će posjetiti i drugi zanimljivi gosti. Današnja gošća matineje bila je Tomica Šćavina, književnica koja je ove godine dobila nagradu Sfera za najbolji znanstveno-fantastični roman Povratak genija, a pažnju književne javnosti pridobila je svojim prvijencem Brod za lajku. U subotu je na redu Tea Čonč, knjižničarka i djelatnica odjela Međuknjižnične posudbe Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Ponedjeljak, 21.7.2014., rezerviran je za Anu Božičević i Sophiu Le Fragu, američke pjesnikinje koje trenutno borave u svratištu Zvona i nari. Ana Božičević ove je godine dobila uglednu Lambda nagradu za LGBT književnost svojom zbirkom poezije Rise in the Fall.

Uz sudjelovanje gošći Bibliokampa, održat će se i promocija druge knjige iz Biblioteke Brnestra u nakladi Općine Ližnjan i to zbirke pjesama Žuta šatirana ruža Josipa Pipa Škifića. Od ostalih aktivnosti u sklopu Bibliokampa planiran je i posjet Sveučilišnoj knjižnici u Puli i zbirci Mornaričke knjižnice pod stručnim vodstvom njihove djelatnice, knjižničarke Nives Franić.

Foto: facebook.com/ njižnica i književno svratište Zvona i nari

Foto: facebook.com/ Knjižnica i književno svratište “Zvona i nari”

(Visited 115 times, 1 visits today)

Komentari