Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

Biblioteka Na tragu klasika – Ellen Mattson: Zimsko drvo

02.06.2015. Tijana ŽivkoFoto: disput.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ellen Mattson švedska je književnica koja je debitirala 1992. romanom Noćna šetnja. Radi kao književna kritičarka za razne švedske novine, a od 1999. piše i radiodrame. Svoj status ozbiljne spisateljice stekla je komornim romanom Putnici iz 1998. za koji je dobila uglednu švedsku književnu nagradu novina „Svenska Dagbladet“, a 2011. dobila je i književnu nagradu Selma Lagerlöf. Zimsko drvo njezin je osmi roman, a cijenjena je zbog istančanog stila i obradi tema zajedništva i teških odnosa među ljudima.

Roman Zimsko drvo zapravo je fikcionalna biografija Grete Garbo, švedske glumice koja je postala vrhunskom holivudskom zvijezdom početkom tridesetih godina. Roman je zasnovan na činjenicama iz njezinog života, ali posjeduje fikcionalne elemente. Glavni lik romana je Vendela i kroz nju promatramo holivudski svijet i Gretu kao osobu. Vendela je igrom slučaja postala Gretina tajnica i prijateljica , a roman prati život Grete Garbo i Vendele u ključnim godinama kada je filmska industrija prešla na zvučni film. Garbo u to vrijeme snima filmove o nesretnim i lošim ženama, ali pati jer želi da je svi ostave na miru te nastoji sačuvati vlastito ja. Dakle, radi se o vremenu od 1929. do 1936. godine.

Vendela Berg jedini je izmišljeni lik, ostali likovi su stvarne osobe čije je živote spisateljica detaljno istražila. Tako upoznajemo scenaristicu Mercedes de Acostu, Nilsa Asthera, Gretina ljubavnika i filmskog partnera te Mayera, direktora filmske kompanije. Kroz sve se te likove produbljuje i slika same Grete, a Vendela postaje još upornija da je shvati. U cijelom su romanu prisutna njezina razmišljanja i nastojanja i shvati Gretu.

‘Mislila sam na Gretu koja se igrala s mačkama i je li postojao drugi put koji je mogla odabrati umjesto ovoga koji je postajao sve manji, uži, samotniji, tiši. (…) Nije mi uspijevalo, nisam mogla staviti njeno lice na tu ženu odjevenu u krzno u automobilu, ali nisam znala je li postala takva zbog prisile ili osobnog izbora, je li pokušava biti tajanstvena, a onda postala to što je glumila, to nisam znala. Ali ako je to bila maska, sada joj se zalijepila za lice, više je nije mogla skinuti.’

Greta Gabro oduvijek je bila poznata po svojoj tajanstvenosti, prezirala je obožavanje publike i željela je da svi ostave na miru. Zato se o njezinom privatnom životu malo zna, a ovaj roman ne donosi nikakve nove činjenice. Vendela, koliko god se trudila, vodila Gretino kućanstvo i brinula se o njoj, ne uspijeva saznati Gretinu tajnu. Priznaje da je nemoguće ispričati tuđu priču te tako Greta i dalje ostaje tajna. Upravo je to ono što ovaj roman čini odličnim. Nakon završetka čitanja netko će Gretu smatrati hladnom i praznom ili manipulatoricom, a netko drugi suosjećat će s njom i njezinom željom da očuva vlastito ja, no svi će se složiti da Greta i dalje ostaje mit i tajna.

(Visited 212 times, 1 visits today)
Što misliš o ovoj knjizi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(2 votes, average: 3.000 out of 5)

Komentari