Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Bijela noć: Budite dijelom svjetske umjetničke priče

30.09.2017. Ziher.hrFoto: Facebook.com/event

Zagreb će večeras ponovo postati dijelom svjetske priče u sklopu projekta Bijela noć (Nuit Blanche) koja će ujediniti raznovrsne umjetničke intervencije i kulturna događanja te ujedno i obogatiti turističku ponudu grada. U manifestaciji već tradicionalno sudjeluju brojne kulturne ustanove i institucije koje su za ovu priliku osmislile prigodne programe koji će trajati do 19 sati do jedan sat iza ponoći.

Bijela noć na nekoliko zagrebačkih lokacija

Program je i ove godine bogat i raznolik. Tako će umjetnici Igor Pauška i Alen Sinkauz u Hrvatskom narodnom kazalištu predstaviti svjetlosno-auditivnu instalaciju koja će stvoriti novu kompoziciju arhitekture kazališta, otvarajući se u različitom spektru boja. Ritam boja i svjetla u sinkronicitetu je s nekim od najpoznatijih djela skladatelja klasične glazbe koje uživo transformira skladatelj i glazbenik Alen Sinkauz. Tema svjetlosti bit će predstavljena i u kontekstu javnog prostora, i to kod spomenika Nikoli Tesli na uglu Masarkyove i Preradovićeve. Mladi hrvatski izumitelj Ivan Kožar izradio je muzikalnu Teslinu zavojnicu, koja će uz pomoć plesača pod kreativnim vodstvom Emila Matešića proizvesti performans s iskrama od nekoliko milijuna volti. Publika će imati priliku osjetiti snagu i zvuk Teslinih munja u javnom prostoru te pogledati kako one moćno presijecaju zagrebački zrak udarajući u tijelo plesača.

Na Trgu kralja Tomislava umjetnici Stefano i Aleks Katunar zagrebački asfalt pretvorit će u gustu šumu. Kroz šumu ćete moći prošetati, ali i sjesti te odmoriti. Imat ćete dojam kao da ste uistinu zalutali u šumu pa možda naiđete na neke neobične nemani. I drugi zagrebački trgovi bit će uključeni u program Bijele noći. Umjetnik Sandro Đukić Strossmayerov park pretvorit će u park znanosti koji će biti koncentriran na kip Josipa Jurja Strossmayera te začelje zgrade HAZU-a. Kip utemeljitelja ključnih hrvatskih institucija postaje sjecištem znanosti i kulture. Korištenjem zvučne i svjetlosno-prostorne instalacije te mapiranjem kipa i začelja spomenute zgrade gradit će se priča o smislu i važnosti znanosti i kulture.

Popratni program

Osim glavnih događanja Bijele noći, program se sastoji i od popratnog sadržaja. Program za Bijelu noć pripremili su i Hrvatski školski muzej, Arheološki muzej, Galerija Nova, Kino Europa te Muzej za umjetnost i obrt. U MUO-u se 1. listopada zatvara izložba Barokni sjaj Venecije pa vam je ovo zadnja prilika za posjetiti navedenu izložbu. Sve u svemu, večeras se prošetajte zagrebačkim ulicama jer ćete na puno lokacija, a u kratkom vremenu moći vidjeti i doživjeti radove značajnih umjetnika.

(Visited 83 times, 1 visits today)

Komentari