Istaknuto
14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

10.06.2018.

Uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, a nekoliko dana nakon presude Zdravku Mamiću, pjesma "Nogomet" Pips, Chips & Videoclipsa ponovno postaje iznimno aktualan društveni komentar. Kako je Ripper 1998. u žar zbivanja smjestio u suštini antinogometnu pjesmu, to se ne susreće često.

Film

Biografski film “Odisej” na Riječkom zelenom tjednu

22.05.2018. Ziher.hrFoto: facebook.com/LOdyssee.lefilm

U utorak, 25. svibnja u 21 sat riječko Art-kino priključuje se Riječkom zelenom tjednu u sklopu kojeg prikazuje zadivljujući film sniman i na hrvatskim otocima Hvaru, Visu i Biševu. Odisej prati avanturistički impuls francuskog oceanografa i vizionara Jacquesa Cousteaua, kao i njegovu tragičnu obiteljsku priču. U glavnim su ulogama Lambert Wilson, Audrey Tautou i Pierre Niney. Film će se prikazati na trgu Matije Vlačića Flaciusa, znanom kao Čajni trg.

Ovaj visokobudžetni vizualni spektakl prikazuje život poznatog francuskog vizionara Jacquesa Cousteaua. Svojim serijalom „The Undersea World of Jacques Cousteau“ 70-ih godina prošlog stoljeća donio je, na tada još neuobičajene male ekrane, čari podmorja. Istraživač morskog dna, redatelj filmova o podmorju i izumitelj, Cousteau je tako postao legendarno ime u Francuskoj, no serija je izazvala i neke kontroverze zbog načina na koji je tretirao podmorni svijet i faunu. Film „Odisej“ donosi i pogled na njegov privatni život, razvijajući turbulentnu obiteljsku priču kroz odnos sa ženom Simone (Audrey Tautou) i dvojicom sinova.

 

Odisej je nagrađen francuskom nagradom César za najbolji zvuk te je nominiran nagradom Globe de Cristal za najboljeg muškog glumca (Lambert Wilson) i žensku glumicu (Audrey Tautou). Redatelj Jérôme Salle rođen je 1971. u Parizu, a njegov dugometražni film iz 2013., Zulu, izabran je za film svečanog zatvaranja filmskog festivala u Cannesu. Popularni hit film Turist iz 2010. temeljio se na scenariju za njegov film Anthony Zimmer.

Ulaz na projekciju na otvorenom je slobodan, a u slučaju kiše film će se prikazati u Mini Art-kinu.

Riječki zeleni tjedan organizira Grad Rijeka od 21. do 26. svibnja s ciljem osvještavanja važnosti zelene infrastrukture, pravilnog gospodarenja otpadom i recikliranja, te uključivanja zajednice u sve aspekte očuvanja okoliša i bio raznolikosti riječke flore i faune.

(Visited 26 times, 1 visits today)

Komentari