Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

“Bitka na Neretvi”: Najuspješniji hrvatski film svih vremena službeno postao hrvatski!

08.03.2013. Dario Dalmacija
Foto: Screenshot; Youtube

Foto: Screenshot; Youtube

“Bitka na Neretvi”, jedan od najznačajnijih filmova jugoslavenske i hrvatske kinematografije, službeno je postao hrvatski film. To su za Hinu potvrdili Jadran film i redatelj Veljko Bulajić.

“Od raspada Jugoslavije mnogi su svojatali film, manipulirali njime, prikazivali ga bez mog znanja i prodavali, a ni ja ni moji suradnici za to nikada nismo dobivali novac od autorskih prava, iako je ostvario velike prihode domaćoj kinematografiji”, izjavio je Bulajić, a prenosi HRT.

Ova odluka je potvrđena nakon dugogodišnjih pregovora, a ubuduće će samo Jadran film biti ovlašteni zastupnik filma te će preuzeti zaštitu autorskih prava. “Bitka na Neretvi” se često prikazivala na “divljaka” u kinima i na televizijama diljem bivše Jugoslavije, a to je, kako je rekao redatelj filma Bulajić, bilo nezakonito.

Za one koji ne znaju, film “Bitka na Neretvi” jedan je od najskupljih filmskih projekata koji je snimljen 1969. godine. U filmu su uz legendarne glumce s ovih područja – Borisa Dvornika, Ljubiše Samardžića i Velimira “Bate” Živojinovića glumili još i poznati hollywoodski glumci Yul Brynner, Sergej Bondarčuk, Orson Welles, Franco Nero, Sylvia Koscina i mnogi drugi.

Iako ga se u novije vrijeme mnogi Hrvati srame i žestoko prigovaraju zbog prikazivanja istog, ostaje činjenica da je “Bitka na Neretvi” najuspješniji hrvatski film svih vremena. Budžet mu je, prema pisanju Varietyja, bio oko 12 milijuna dolara, a osim što je od strane svjetskih filmskih kritičara uvršten među najbolje ratne filmove svih vremena, procjenjuje se da je film pogledalo oko 1.5 milijuna Hrvata. To je, naravno, nešto o čemu današnji hrvatski redatelji mogu samo sanjati.

(Visited 416 times, 2 visits today)

Komentari