Istaknuto
16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

04.08.2018.

O skandaloznoj i pravno upitnoj smjeni Nataše Rajković s mjesta programske voditeljice Kulture SC-a te budućnosti Teatra &TD upitali smo za komentar istaknute, nagrađivane i cijenjene hrvatske kazališne redatelje koji su tijekom karijere djelovali u legendarnom kazalištu u Savskoj 25.

Film

“Bitka na Neretvi”: Najuspješniji hrvatski film svih vremena službeno postao hrvatski!

08.03.2013. Dario Dalmacija
Foto: Screenshot; Youtube

Foto: Screenshot; Youtube

“Bitka na Neretvi”, jedan od najznačajnijih filmova jugoslavenske i hrvatske kinematografije, službeno je postao hrvatski film. To su za Hinu potvrdili Jadran film i redatelj Veljko Bulajić.

“Od raspada Jugoslavije mnogi su svojatali film, manipulirali njime, prikazivali ga bez mog znanja i prodavali, a ni ja ni moji suradnici za to nikada nismo dobivali novac od autorskih prava, iako je ostvario velike prihode domaćoj kinematografiji”, izjavio je Bulajić, a prenosi HRT.

Ova odluka je potvrđena nakon dugogodišnjih pregovora, a ubuduće će samo Jadran film biti ovlašteni zastupnik filma te će preuzeti zaštitu autorskih prava. “Bitka na Neretvi” se često prikazivala na “divljaka” u kinima i na televizijama diljem bivše Jugoslavije, a to je, kako je rekao redatelj filma Bulajić, bilo nezakonito.

Za one koji ne znaju, film “Bitka na Neretvi” jedan je od najskupljih filmskih projekata koji je snimljen 1969. godine. U filmu su uz legendarne glumce s ovih područja – Borisa Dvornika, Ljubiše Samardžića i Velimira “Bate” Živojinovića glumili još i poznati hollywoodski glumci Yul Brynner, Sergej Bondarčuk, Orson Welles, Franco Nero, Sylvia Koscina i mnogi drugi.

Iako ga se u novije vrijeme mnogi Hrvati srame i žestoko prigovaraju zbog prikazivanja istog, ostaje činjenica da je “Bitka na Neretvi” najuspješniji hrvatski film svih vremena. Budžet mu je, prema pisanju Varietyja, bio oko 12 milijuna dolara, a osim što je od strane svjetskih filmskih kritičara uvršten među najbolje ratne filmove svih vremena, procjenjuje se da je film pogledalo oko 1.5 milijuna Hrvata. To je, naravno, nešto o čemu današnji hrvatski redatelji mogu samo sanjati.

(Visited 443 times, 1 visits today)

Komentari