Istaknuto
21.01.2018.

Sanja Šiljković, kantautorica koja stoji iza projekta SUN U, u razgovoru nam je otkrila nešto više o svojem prvom singlu, planovima za budućnost, glazbenim projektima u kojima sudjeluje i svojoj glazbenoj prošlosti.

09.01.2018.

"Fantom u operi" Andrewa Lloyda Webbera na Broadwayu je premijerno zaigrao 9. siječnja 1988. godine. Riječ je o najdugovječnijem brodvejskom mjuziklu koji oduševljava u svakom aspektu. Ovaj kazališni spektakl odražava i razlike između američkog i europskog pristupa kulturnim sadržajima.

Film

“Bitka na Neretvi”: Najuspješniji hrvatski film svih vremena službeno postao hrvatski!

08.03.2013. Dario Dalmacija
Foto: Screenshot; Youtube

Foto: Screenshot; Youtube

“Bitka na Neretvi”, jedan od najznačajnijih filmova jugoslavenske i hrvatske kinematografije, službeno je postao hrvatski film. To su za Hinu potvrdili Jadran film i redatelj Veljko Bulajić.

“Od raspada Jugoslavije mnogi su svojatali film, manipulirali njime, prikazivali ga bez mog znanja i prodavali, a ni ja ni moji suradnici za to nikada nismo dobivali novac od autorskih prava, iako je ostvario velike prihode domaćoj kinematografiji”, izjavio je Bulajić, a prenosi HRT.

Ova odluka je potvrđena nakon dugogodišnjih pregovora, a ubuduće će samo Jadran film biti ovlašteni zastupnik filma te će preuzeti zaštitu autorskih prava. “Bitka na Neretvi” se često prikazivala na “divljaka” u kinima i na televizijama diljem bivše Jugoslavije, a to je, kako je rekao redatelj filma Bulajić, bilo nezakonito.

Za one koji ne znaju, film “Bitka na Neretvi” jedan je od najskupljih filmskih projekata koji je snimljen 1969. godine. U filmu su uz legendarne glumce s ovih područja – Borisa Dvornika, Ljubiše Samardžića i Velimira “Bate” Živojinovića glumili još i poznati hollywoodski glumci Yul Brynner, Sergej Bondarčuk, Orson Welles, Franco Nero, Sylvia Koscina i mnogi drugi.

Iako ga se u novije vrijeme mnogi Hrvati srame i žestoko prigovaraju zbog prikazivanja istog, ostaje činjenica da je “Bitka na Neretvi” najuspješniji hrvatski film svih vremena. Budžet mu je, prema pisanju Varietyja, bio oko 12 milijuna dolara, a osim što je od strane svjetskih filmskih kritičara uvršten među najbolje ratne filmove svih vremena, procjenjuje se da je film pogledalo oko 1.5 milijuna Hrvata. To je, naravno, nešto o čemu današnji hrvatski redatelji mogu samo sanjati.

(Visited 398 times, 1 visits today)

Komentari