Istaknuto
18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute Pogledajte koja se tri naslova kriju u ovotjednoj preporuci tjedna i odaberite jedan koji želite da postane vaš!

14.03.2019.

Vrijeme čitanja: 5 minute ZIherung je nova serija članaka koja će pokriti albume koje je naš Luka Sinković slušao ili koji su ga samo okrznuli, a da su objavljeni u mjesecu iz naslova.

Vizart

Bliži se šesti po redu Dan D

26.06.2015. Jelena KovačevFoto: Press/ D-izložba Dana D
Vrijeme čitanja: 2 minute

Otvorenje 6. Međunarodnog festivala dizajna Dan D napokon stiže. U kompleksu bivše Vojne bolnice u Vlaškoj ulici od 3. do 5. srpnja ovogodišnji festival vrtit će se oko teme arhiva dizajna s pitanjima što su dizajneri naučili, kako čitaju i reinterpretiraju vlastito dizajnersko naslijeđe, kako bilježe njegove fragmente i kakvu im novu narativnu strukturu daju te što im to govori o njihovoj vlastitoj poziciji danas.

Tematski dio festivala pokrivat će niz autorskih projekata koji su na različite načine istraživali povijest dizajna. Projekti će u širokom rasponu medija- od izložbi, timelinea, preko publikacija, instalacija, mini-kolekcija predmeta, fotografija i video-intervjua biti predstavljani javnosti. Mogućnost hibridnog arhiva dizajna koji bi u budućnosti povezao istraživačke autorske inicijative ne dovodeći u pitanje njihov integritet ispitat će se kroz izložbu, predavanja i okrugli stol.

Niz domaćih i stranih gostiju kroz svoja iskustva iz drugih disciplina fokusirat će se na razloge, svrhu i metodologije arhiviranja i stvaranja nove dokumentacije kojom se dizajnerski fenomeni spašavaju iz zaborava i čime se reaktualizira diskurs o njima.

I ove godine na D-izložbi Dana D predstavlja se dvadesetak natječajem izabranih najboljih mladih autora iz regije, od naručenih ili samoiniciranih, mentoriranih ili samostalnih projekata te onih upravo osmišljenih za nastup na festivalu. U radovima su zastupljena različita područja dizajnerskog i kreativnog djelovanja; produkt dizajn, dizajn vizualnih komunikacija, modni dizajne, interakcije, ilustracije, konceptualni projektni i rubni projekti koji istražuju različite discipline.

Izlagači na ovogodišnjoj izložbi su: Ana Armano Linta, Željko Beljan, Vlatka Blakšić & Katerina Duda, Andrej Đukić, Marija Gradečak, Lana Grahek, Rešetke nisu prepreke (Nataša Njegovanović, Petra Vrdoljak, Ivana Hrabar, Laura Mrkša, Maja Jandrić, Viktoria Lea Vavra, Helena Nemec, Katarina Huljev, Iva Udovičić, Monika Močević, Dina Bartolić i Elizabeta Bošnjak), Ena Jurov, Leila Kasumović, Ivan Kunjašić, Me and the Machine (Vanja Veselić i Berislav Kovačević), Neuralab (Marina Mijatović, Berislav Grgičak, Svjetlana Fučić, Ivan Brkić, Emanuele Lizzi, Krešimir Končić, Bruno Zagorščak), Opetnjih3 (Marina Andrijašević, Gregor Mihaljević i Tom Palinić), Sara Pavleković Preis, Raad (Barbara Rad), Ana Radovanović, Imelda Ramović, Alma Šavar, Gala Marija Vrbanić, studenti Studija dizajna 3. godina (Miran Bašić, Tin Burić, Nikolina Fuzul, Martina Gelo, Petra Grubišić, Matea Jurčević, Dora Kasun, Nikolina Kentrić Stančić, Juraj Koščica, Michelle Antonia Kovačević, Otto Kušec, Dunja Lesar, Iva Leustek, Elizabeta Lončar, Helena Nemec, Borjan Pavlek, Sara Pavleković Preis, Grgo Petrov, Mladen Udovičić i Gala Marija Vrbanić), vk@frka2015 (Barbara Bjeliš, Klasja Habjan, Vitomira Martinjak, Hana Tintor, Lovro Mioković, Borna Aaron Grčević, Ivana Hrabar, Martina Ukić, Vanja Perković, Mateo Grubišić, Lara Žic, Ana Vuko, Ana Vujasić, Zita Nakić Vojnović i Josipa Prša)

Gostujuća izložba Young Balkan Designers 2015: Common grounds također se dotiče teme naslijeđa. Nastala je u okviru nedavno osnovane Balkanske dizajnerske mreže koju su zajednički pokrenuli Hrvatsko dizajnersko društvo, organizacija Mikser iz Beograda i Public Room iz Skopja. U sklopu turneje regijom i Europom zaustavit će se i na Danu D. Uz izložbu planirane su diskusije i predavanja s mladim autorima i predstavnicima proizvodne industrije u okviru programa Dizajn i poduzetništvo prvog dana festivala.

(Visited 146 times, 3 visits today)

Komentari