Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Vizart

Bojanje kao hobi za odrasle

23.11.2014. Petra PlivelićVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: tumblr.com

Foto: tumblr.com

Često dok piljim u slova na kopiranim skriptama i knjigama u vrijeme kolokvija jednostavno odlutam mislima i počnem crtati. Nekada su to obične crtkarije, a nekada se toliko uživim da čak posegnem za bojicama i u potpunosti se posvetim ispunjavanju obrisa koje sam nacrtala. A knjige i skripte čekaju… Negdje su gurnute u stranu dok me ne prođe iznenadan nalet kreativnosti. Nakon što sam obojila sve što sam naumila, shvatim da sam zapostavila učenje i nanovo se udubim u knjige. Ispada da nisam jedina čudakinja koja se zabavlja na isti način kao i djeca u vrtiću! Priznajte, sigurno se i vama koji put dogodilo da ste posegnuli za bojicama, flomićima ili markerima i dali si oduška!

Samo stvaranje umjetnosti ne ublažava nužno stres. Pronalaženje inspiracije, održavanje koncentracije, pronalaženje svog umjetničkog izričaja – te stvari zahtijevaju ekstremnu pažnju, vrijeme i trud. Ipak, postoji nešto u izražavanju svoje kreativne strane što može opustit naš um.

Foto: tumblr.com

Foto: tumblr.com

Psiholozi sa sigurnošću tvrde da bojanje – aktivnost koja stvara mir i potiče moždanu aktivnost u vezi s motoričkim sposobnostima, osjetilima i kreativnošću, nije više samo za djecu. Sve više odraslih poseže za bojanjem. Kao i kod djece, bojanje rješava odrasle nakupljenog stresa i anksioznosti. Psihologinja Gloria Martinez Ayala na svom blogu objašnjava kako bojanje kod odraslih „potiče maštu i vraća nas u djetinjstvo, u razdoblje u kojem smo svakako imali puno manje stresa.“

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Psihologinja Martinez Ayala objašnjava i zašto točno bojanje djeluje kao de-stresor: „Radnja uključuje i logiku, po kojoj bojamo oblike i kreativnosti, kada miješamo i usklađujemo boje. To uključuje područja moždane kore koja su uključena u vidu i finoj motorici [koordinacija potrebna za male, precizne pokrete]. Opuštanje koje to pruža smanjuje aktivnost amigdale, temeljnog dijela našeg mozga koji je uključen u kontrolu emocija koje su nastale pod utjecajem stresa.“ I mnogi drugi psiholozi preporučuju bojanje kao tehniku opuštanja. Osoba bi se trebala prepustiti bojama i linijama u mirnom okruženju, možda uz neku smirujuću glazbu u pozadini. To ujedno pobuđuje pozitivne misli i emocije.

Foto: pinterest.com

Foto: pinterest.com

Tržište se prilagodilo zahtjevu stresirane publike, te sada objavljuje bojanke za odrasle ljude. U potrazi za bojankama za odrasle na internetu možete pronaći izvanredne bojanke. Neke od njih postavljaju i zadatke u kojima treba nešto nacrtati, povezati točke i sl. U drugima uživate bojajući slavne osobe ili TV likove. Ovo su najzabavnije bojanke za odrasle koje smo pronašli na internetu: Outside the Lines, Coloring For Grown-Ups, Color Me Swoon i bojanke TV tematike kao što su Buffy The Vampire Slayer bojanka, Downton Abbey bojanka, BBC Sherlock Holmes bojanka i dr. Bez izdvajanja novca također možete do listova za bojanje. Samo otvorite neku od brojnih stranica na internetu i isprintajte si željene obrise. Mi preporučujemo web stranicu hellokids.com koja nudi veliku bazu listova za bojanje iz svih zamislivih područja. Ako vam je i to prekomplicirano, jednostavno posudite Barbie, Disney, Hello Kitty, Ninja Turtles, Spiderman ili neku sličnu bojanku od mlađih članova obitelj. Zasigurno ih imaju.

Foto: tumblr.com

Foto: tumblr.com

Život je, u svim svojim oblicima, krajnje stresan. Stoga zašto si ne biste na zabavan način pomogli kako bi se smirili. Za bojanje ne morate biti specijalno nadareni, niti će vas samo bojanje pretvoriti u umjetnike. Bojanje se smatra tehnikom iz djetinjstva, no nije zato sramotno, niti manje vrijedno, a ni manje efikasno. Štoviše, Pablo Picasso jednom je rekao: „Svako dijete je umjetnik. Problem je kako ostati umjetnik nakon što odrastu.“

(Visited 606 times, 2 visits today)

Komentari