Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Bon voyage: Putovanje u prošlost Pariza

19.04.2013. Žana Amidžić

Foto:screenshot/retronaut.com

Foto:screenshot/retronaut.com

Predstavljamo vam fotografije Pariza od 1900. do 2013. godine, koje su bile u posjedu bogatog bankara prošloga stoljeća Alberta Kahna, koji je svoje bogatstvo zaradio na rudnicima zlata i dijamanata u Južnoj Africi. Stalna putovanja su ga potaknula da započne projekt prikupljanja fotografskih zapisa iz cijeloga svijeta. Između 1909. i 1931.  je prikupljeno 72.000 fotografija u boji i 183 tisuće metara filma, što čini jedinstveni povijesni rekord u koji spada oko 50 zemalja, poznat kao The Archives of the Planet. U ovome slučaju Pariz je također bio dio projekta. Kahn je počeo fotografirati Francusku 1914., samo nekoliko dana prije izbijanja Prvog svjetskog rata, te uspio povezivati fotoaparatom rat s  borbom običnih ljudi za nastavak svakodnevnog života i njihove poljoprivredne radove.

Godine 1986., fotografije su prikupljene u muzej pod nazivom Musee Albert-Kahn, a sada se taj muzej vodi kao nacionalni muzej Francuske. Uključuje četiri hektara vrtova spojenih različitim pejzažima svjetskih nacionalnih tradicija.

Mnogi fotografi su uhvatili u svoj objektiv mjesta koja je Kahn fotografirao prije 100 godina. Neobičan je doživljaj vidjeti fotografije ulica, izloga i trgova nekada i sada. A sada uskočimo u vremenski stroj i vratimo se u prošlost…

1. Porte Saint-Denis Paris Xe

Na ovoj slici možete vidjeti mnoštvo malih promjena koje su se dogodile u međuvremenu. S desne strane može se pročitati natpis Moricard Bar koji se sada zove Sully. U to vrijeme, kava je bila dva puta jeftinija od čokolade: 10 centa protiv 20 centa. Sada se cijene kreću tako da je kava 1 euro, dok je čokolada 1,5 euro. Ljekarna na slici lijevo se još uvijek nalazi na istome mjestu, dok neki zubari, saloni namještaja nisu uspjeli, a od njih su ostale samo metalne šipke i tragovi izblijedjelih natpisa.

Ono što se nije promijenilo jest luk koji je projektirao arhitekt François Blondel i kipar Michel Anguier, po nalogu Luja XIV u slavu vojne pobjede.

Foto:screenshot/rue89.com

Foto:screenshot/rue89.com

2. Passage du Caire – Paris IIe

Prolaz Cairo je najstarije šetalište u Parizu iz 1798. godine,  a njegovo ime je promovirao, zajedno sa susjednim ulicama pod nazivom Alexandria i Nil, sam Napoleon u jednoj egipatskoj kampanji. Ulice  su šarene i pričaju svoju dugu priču, kao i restorani s kavom, juhom i rijetko kada junetinom.

Foto:screenshot/rue89.com

Foto:screenshot/rue89.com

3. Rue d’Aboukir – Paris IIe

1868. godine, su postavljena dva Morris stupca koje možemo vidjeti na desnoj fotografiji, a ime su dobili po Gabrielu Morrisu koji je prvi dobio koncesiju za oglašavanje na njima. Nažalost, 2006. godine, gradonačelnik Pariza Bertrand Delanoe je odlučio uništiti stupce unatoč žalbama građana.

Foto:screenshot/rue89.com

Foto:screenshot/rue89.com

4. Port d’Austerlitz – Paris XIIIe

Fotografija je snimljena s mosta Bercy, gdje su nekada bili deseci plovila – puno više nego danas, što možemo uočiti na fotografiji lijevo. Na drugoj strani obale uočavamo nestanak elektrane Metropolitan, koja je trošila oko 150 tona ugljena dnevno (odatle i dimnjaci), što je služilo za proizvodnju pare za turbine u podzemnoj željeznici. Djeca su se ovdje često igrala i plivala, jer je iz elektrane izlazila topla voda kroz cijevi, pa je ovo mjesto nazvano l´eau chaude  (Topla voda).

Foto:screenshot/rue89.com

Foto:screenshot/rue89.com

Foto:screenshot/rue89.com

Foto:screenshot/rue89.com

5. Rue Basfroi – Paris XIe

Zanimljivo je kako se zadnjih 100 godina u ovoj ulici nije ništa promijenilo. Pušači i dalje kroče njome kako bi kupili svoje najbolje cigarete – znak se promijenio na trgovini, ali je ime opstalo (na broju 54 – slika desno). Početkom dvadesetog stoljeća ovaj se kvart zvao Mali Istanbul, a sadržavala se od Španjolaca koji su još 1492., bili protjerani sa Bospora zbog slabljenja Osmanskog Carstva.

Foto:screenshot/rue89.com

Foto:screenshot/rue89.com

6. Rue des Martyrs – Paris IXe  

Legenda govori kako je u toj ulici bila odrubljena glava mučeniku i prvom biskupu Pariza svetom Denisu oko   250. godine. 1928. godine, obitelji Bonnel i Marteroy grade šest zgrada koje danas možemo vidjeti na fotografiji. U to vrijeme, ulica je zbog njih bila preimenovana u Martyroys ulicu.

Foto:screenshot/rue89.com

Foto:screenshot/rue89.com

7. Rue du Pas-de-la-Mule – Boulevard Beaumarchais – Paris IVe

Na drugome katu, na slici lijevo, na kraju 19. stoljeća, je stanovao fotograf Jean Couturier, koji nam je danas ostavio predivne portrete Parižana  iz tog doba.

Foto:screenshot/rue89.com

Foto:screenshot/rue89.com

8. Rue Xavier-Privas – Paris Ve

To je jedna od najstarijih ulica u Parizu, a spušta se sve do Seine. U srednjem vijeku su se u njoj nalazile trgovine ribom, gdje su ribari sa svježim ulovom iz Seine privlačili kupce. Njena imena su se mijenjala, a tek od 1929. godine, nosi naziv Rue Xavier Privas u čast slavnoga pjevača Xaviera Privasa (pravim imenom Paul Antoine Taravel).

Foto:screenshot/rue89.com

Foto:screenshot/rue89.com

9.Rue Puget – Rue Lepic – Paris XVIIIe

Poznata je po Mouline Rougeu koji se tu nalazi.

Foto:screenshot/rue89.com

Foto:screenshot/rue89.com

10. Rue de la Roquette – Paris XIe

U kinu Plaisir se prikazivao najpoznatiji film toga vremena, pod nazivom Zigomar. Film je snimljen prije rata, točnije 1911. godine, a Zigomar je ustvari bio vođa bande razbojnika koji kradu i ubijaju. U to vrijeme su se kinematografi borili za opstanak, a to može potvrditi podatak kako je 1907. samo u Parizu postojalo 175 kinematografa. Svoj kraj je kino doživjelo 1969. godine, a danas se u zgradi kina nalazi jedna kreditna agencija.

Foto:screenshot/rue89.com

Foto:screenshot/rue89.com

Vratili smo se u 2013. godinu, pa sada možemo lakše uočiti razlike Pariza nekada i sada. Lako možemo uočiti kako su se pojedine zgrade promijenile, neke su srušene dok je većina njih ostala u svojemu prvotnome obliku. Nadam se da ste uživali u vremenskoj kapsuli koju smo priredili i unijeli vam malo dašak veličanstvenog Pariza u ovaj dan.

(Visited 127 times, 1 visits today)

Komentari