Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Boombarstick: Ljudska tijela i životinjske glave hrvatske umjetnice OKO

18.04.2013. Žana Amidžić
Foto:oko176.tumblr.com

Foto:oko176.tumblr.com

Hrvatska umjetnica OKO, koja će sudjelovati na ovogodišnjem Boombarstick festivalu u Vodnjanu, je poznata po ilustracijama i oslikavanju ulica gradova. Ona je jedinstvena pojava suvremene umjetničke prakse, koja od 2005. godine, iznova očarava prepoznatljivim radom, tehnikama i umjetničkim rukopisom kao jedna od prvaka hrvatske street art scene. Koristeći se grafičkim tehnikama kao što su linorez i jetkanje, i crteže tušem, akrilom, olovkom, flomasterima, naljepnicama oživljava svoje ideje. Bila je nominirana za ARTAQ (Europsku nagradu za urbanu umjetnost) 2011. godine.

–> Boombarstick: Urban Arts & Music Festival 2013.

Foto:oko176.tumblr.com/

Foto:oko176.tumblr.com/

Izlagala je na brojnim domaćim i međunarodnim izložbama, od Beograda, preko Pariza, Rima, Londona i Tokija. Njezina umjetnost prikazuje suvremeno-mitološka crna i bijela stvorenja, često s ljudskim tijelima i životinjskim glavama. Osim ilustracijama, bavi se i grafičkom umjetnošću i multimedijalnim instalacijama, a inspiraciju crpi iz drevnih bakropisa do viktorijanskih portreta i ikonografija.

Foto:oko176.tumblr.com

Foto:oko176.tumblr.com

Zajedno s kolektivom Puma 34,  osnovala je  hrvatski ulični pokret Zine koji je utemeljen oko jedne urbane galerije, a u njoj izlažu svi – od  poznatih hrvatskih umjetnika do potpunih anonimaca iz Hrvatske i inozemstva.

Foto:oko176.tumblr.com

Foto:oko176.tumblr.com

Za jedan je portal izjavila da je po prirodi jako sramežljiva, te joj maska ptice, koji je česti motiv na njezinim slikama, kao i ime OKO  daju slobodu i novi identitet koji joj pomaže da se stalno mijenja i napreduje.

(Visited 469 times, 1 visits today)

Komentari