Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Istaknuto

Braniteljice obrazovanja – Protiv nekompetencije i korupcije: ADU ispred MZOŠ-a

03.06.2016. Hrvoje KorbarFoto: facebook.com/hrvatskauzivo

Nakon prosvjeda podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi, koji je na Trgu bana Jelačića u srijedu okupio 40 tisuća ljudi svih uzrasta pod egidom “Hrvatska može bolje”, studentice Akademije dramske umjetnosti odlučile su proširiti područje borbe i uputile se u smjeru Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, pred kojim su postavile šator i nazvale se braniteljicama obrazovanja, aludirajući pritom na prosvjed branitelja u Savskoj 66.

Espi Tomičić i Dorotea Šušak, studentice prve godine dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti, odlučile su prosvjedovati protiv zakašnjelih isplata državnih stipendija njihovim primateljima i niza stavki u samom tekstu natječaja. Iako su do jutra navodno svi studenti bili isplaćeni, Šušak i Tomičić odlučile su nastaviti prosvjed kako bi u novom nacrtu pravilnika o dodijeljivanju stipendija stajale određene izmjene. Od Ministarstva traže da se natječaj za dodjelu stipendija raspiše u listopadu, a ne u siječnju kao što je trenutno praksa, ali i da studentima otegotna okolnost ne bude činjenica da su radili preko studenskih ugovora, budući da je nemalom broju studenata i to jedan od načina financiranja studija.

U pismu kojim su se obratili javnosti kažu i sljedeće:

Ovdje smo i u ime borbe protiv korupcije u čitavom obrazovnom sustavu RH. Protiv nestručnih osoba s korupcijskom prošlošću (poput Gordane Rusak vrlo konkretno i njoj sličnih) koji u okviru saborskog povjerenstva za obrazovanje i sličnih institucija koje žele ugroziti zalog kurikularne reforme i vlastitim malverzacijama uništiti aktivističku budnost progresa.

Već tijekom noći, zahvaljujući društvenim mrežama, prosvjednicama su se pridružili i predstavnici medija (Marko Matijević, novinar portala srednja.hr s njima je proveo noć), a interes medija nastavio se i tijekom dana. Studenticama su se tijekom dana pridružili kolege s Akademije dramskih umjetnosti, ali i s drugih fakulteta, profesori Akademije dramske umjetnosti i sam dekan te institucije Borna Baletić. Prosvjed su službeno podržali iz Mreže mladih Hrvatske, Inicijativa za bolju Hrvatsku, matični odsjek dviju studentica (Odsjek dramaturgije ADU) i niz profesora s Akademije.

Tijekom druge noći kampiranja ispred MZOŠ-a postavljena su još dva šatora, a za danas u 16 sati najavljuju i prosvjed pod naslovom “Fešta ispred MZOŠ-a”. Iako su tijekom dana s njima razgovarali djelatnici ministarstva, a s Markovog trga obratio im se i sam ministar, Tomičić i Šušak odlučile su kako šator neće maknuti do ispunjenja studentskih zahtjeva.

(Visited 163 times, 1 visits today)

Komentari