Istaknuto
23.10.2016.

U posljednje vrijeme svjedočimo razvijanju bliske umjetničke veze između Rusije i Hrvatske. Nakon izložbe "Rusija: život, mjesta i trenutci" u Muzeju za umjetnost i obrt, u Klovićevim dvorima u tijeku je još jedna fotografska izložba koja otkriva neke skrivene ljepote ruskog života i kulture. Naziv izložbe "Sankt Peterburg očima anđela: Pogled s katedrale sv. Izaka" nedvosmisleno najavljuje tematiku koja očekuje posjetitelje.

19.10.2016.

Druga epizoda Glazbenog lonca u Kavezu u petak, 4. studenog ugostit će Svemir. Uz akustičnu svirku i razgovor, bend okupljen oko zagrebačke kantautorice Zvonke Obajdin imat će i premijernu javnu promociju spota za „Dunjinu pjesmu“, njihov posljednji singl.

Istaknuto

Braniteljice obrazovanja – Protiv nekompetencije i korupcije: ADU ispred MZOŠ-a

03.06.2016. Hrvoje KorbarFoto: facebook.com/hrvatskauzivo

Nakon prosvjeda podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi, koji je na Trgu bana Jelačića u srijedu okupio 40 tisuća ljudi svih uzrasta pod egidom “Hrvatska može bolje”, studentice Akademije dramske umjetnosti odlučile su proširiti područje borbe i uputile se u smjeru Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, pred kojim su postavile šator i nazvale se braniteljicama obrazovanja, aludirajući pritom na prosvjed branitelja u Savskoj 66.

Espi Tomičić i Dorotea Šušak, studentice prve godine dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti, odlučile su prosvjedovati protiv zakašnjelih isplata državnih stipendija njihovim primateljima i niza stavki u samom tekstu natječaja. Iako su do jutra navodno svi studenti bili isplaćeni, Šušak i Tomičić odlučile su nastaviti prosvjed kako bi u novom nacrtu pravilnika o dodijeljivanju stipendija stajale određene izmjene. Od Ministarstva traže da se natječaj za dodjelu stipendija raspiše u listopadu, a ne u siječnju kao što je trenutno praksa, ali i da studentima otegotna okolnost ne bude činjenica da su radili preko studenskih ugovora, budući da je nemalom broju studenata i to jedan od načina financiranja studija.

U pismu kojim su se obratili javnosti kažu i sljedeće:

Ovdje smo i u ime borbe protiv korupcije u čitavom obrazovnom sustavu RH. Protiv nestručnih osoba s korupcijskom prošlošću (poput Gordane Rusak vrlo konkretno i njoj sličnih) koji u okviru saborskog povjerenstva za obrazovanje i sličnih institucija koje žele ugroziti zalog kurikularne reforme i vlastitim malverzacijama uništiti aktivističku budnost progresa.

Već tijekom noći, zahvaljujući društvenim mrežama, prosvjednicama su se pridružili i predstavnici medija (Marko Matijević, novinar portala srednja.hr s njima je proveo noć), a interes medija nastavio se i tijekom dana. Studenticama su se tijekom dana pridružili kolege s Akademije dramskih umjetnosti, ali i s drugih fakulteta, profesori Akademije dramske umjetnosti i sam dekan te institucije Borna Baletić. Prosvjed su službeno podržali iz Mreže mladih Hrvatske, Inicijativa za bolju Hrvatsku, matični odsjek dviju studentica (Odsjek dramaturgije ADU) i niz profesora s Akademije.

Tijekom druge noći kampiranja ispred MZOŠ-a postavljena su još dva šatora, a za danas u 16 sati najavljuju i prosvjed pod naslovom “Fešta ispred MZOŠ-a”. Iako su tijekom dana s njima razgovarali djelatnici ministarstva, a s Markovog trga obratio im se i sam ministar, Tomičić i Šušak odlučile su kako šator neće maknuti do ispunjenja studentskih zahtjeva.

Komentari