Istaknuto
05.12.2018.

I ove srijede stižu glazbeni noviteti. Glasujte za za najbolje singlove proteklog tjedna i pomaknite svog favorita na ljestvici.

03.12.2018.

Pažljivo pratite portal jer ćemo u člancima sakrivati najbogatije i najvrijednije nagrade do sada.

Vizart

Iskustvo British Museuma o upravljanju digitalnom baštinom

05.12.2016. Jelena KovačevFoto: Press/MDC

U utorak, 6. prosinca u 13 sati održat će se predavanje Izvan granica dokumentacije, iskustvo British Museuma Dominica Oldmana u prostoru Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC) u Zagrebu.

Dominic Oldman stručnjak je za upravljanje digitaliziranom muzejskom građom, a tijekom svog predavanja predstavit će model upravljanja digitaliziranom baštinom koji koristi British Museum u Londonu. Na primjerima iz vlastite kuće pojasnit će kako uspješno strukturirati digitaliziranu građu i osigurati tehničku operabilnost te kako ju na atraktivan način predstaviti u virtualnoj stvarnosti.

Danas postoje dvije korisničke vizure baštine, jedna je tradicionalna gdje se stručnjaci i ljubitelji baštine susreću s originalnim predmetom, dok u virtualnoj imaju pristup dokumentiranoj baštini osiguranoj putem računala. Važnost muzejske dokumentacije u računalnom obliku od presudne je važnosti jer virtualnom svijetu daje više mogućnosti za stručnu i znanstvenu obradu određenih tema kao i za prezentaciju baštine široj javnosti.

Predavač Dominic Oldman voditelj je istraživačkog odjela ResearchSpace u British Museumu i viši je kustos u Collections Directorate. Diplomirao je pravo na sveučilištu The College of Law of England and Wales i Digitalnu humanistiku na King’s College u Londonu, a trenutno studira povijest na Sveučilištu u Oxfordu.

Njegov je profesionalni izazov računarstvo, bavi se novim informacijskim sustavima koji prezentiraju muzeje i kulturnu baštinu te ih usklađuje s metodama semantičkog weba. Rukovodio je realizacijom online kolekcije British Museum-a i osnovao njegovu javnu semantičku mrežu koja pruža informacije o zbirkama mapiranim na CIDOC CRM-u.

(Visited 28 times, 1 visits today)

Komentari