Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Film

Burne reakcije na nominacije za ovogodišnji Oscar

13.01.2013. Nela BaričevićVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Facebook.com

Foto: Facebook.com

Ako je suditi po reakcijama, ovogodišnje nominacije za Oscara ostavile su gorak okus u ustima mnogih. Velik je broj, što filmskih znalaca i kritičara, što ljubitelja ove umjetnosti, koji su ostali najblaže rečeno razočarani vidjevši listu nominiranih. Dalje u tekstu prenosimo najveće optužbe koje su pale na račun onih koji su imali moć i čast birati nominirane.

Izostanak nominacije Leonarda DiCaprija u kategoriji najboljeg sporednog glumca,  za ulogu u filmu Django Unchained, samo je jedna u nizu nepravednosti ovogodišnjih nominacija.  Međutim, on nije jedini koji se treba nositi s tom činjenicom. Samuel L. Jackson za također sporednu ulogu u istom tom filmu, nije nominiran. Akademija očito nije uzela u obzir slojevitost njegove uloge za koje je on morao „pokriti“ čak tri lika u jednome tijelu.

Foto: Facebook.com

Foto: Facebook.com

Uz njih, film Amour iznjedrio je vrsnog glumca, Jeana-Louisa Trintignanta, koji je snažno upriličio čovjeka koji se svakim danom bori s neizmjernom nemoći i tugom zbog postepenog gubitka vlastite žene koju bolest nemilosrdno trga iz njegovih ruku. Izostanak njegove nominacije najoštrije se osuđuje i mnogi su mišljenja kako ono graniči sa sramotom.

Ni Ben Affleck sa svojim filmom Argo nije prošao ništa bolje. Naime, akademija je zaključila kako perfektnost filma nema puno veze s Affleckovim redateljskim poslom. Kako je to moguće, ni nama nije jasno. Redatelji ove godine zaista nisu imali sreće s nominacijama. Pored Ben Afflecka, ni Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty) nije nominirana. To posebno začuđuje, jer ju je, i prije no što su objavljene nominacije, javnost prozivala pobjednicom u toj kategoriji. Ono što se potom dogodilo, iznenadilo je mnoge. Bigelow je odlukom birača, a suprotno očekivanjima publike, ostala bez druge nominacije u nizu za ratno – teroristički film.

Nadalje, što je to potaknulo birače da pored mogućnosti nominiranja 10 filmova za Best Picture, nominiraju 9 i pri tom jednostavno izuzmu film Master? Ne govori li dovoljno o filmu činjenica da su čak tri glavna glumca upravo iz tog filma u utrci za svoje priznanje? Čini se kao da poručuju da su ti glumci odradili odličan posao u filmu koji nije vrijedan priznanja.  Ova nominacija izmakla je i iz ruku filma The Dark Knight Rises. Usprkos tomu što je ovo nevjerojatan film i što zapravo cijelu jednu sagu o Batmanu tim činom šalju u prošlost bez ijedne nominacije. Nezaboravimo spomenuti The Raid: Redemption. Budući da Chaplin i Keaton nikada nisu dobili priznanje za svoj rad svi su vjerovali kako će akademija barem nominacijom nagraditi Gareth Evansa i njegov tim, no to se, pogađate, nije dogodilo.

Foto: Facebook

Foto: Facebook.com

U kategoriji za najbolju montažu zvuka nije se našao Berberian Sound Studio. Nominacija je svakako bila za očekivati od filma čiji je dizajn zvuka praktički sam svoj lik. Dakle, to je trebao biti i prvi film na ovogodišnjoj listi za nominacije. No, ovo zapravo i nije greška akademije, jer film nije niti izašao u SAD-u na vrijeme kako bi mogao krenuti u utrku za nominacijom što je ogromna promotivna pogreška.

Na području scenarija također se javilo neočekivano. Scenarij za The Cabin in the Woods smiješan je, pametan i konstantno zabavan, usprkos tomu što je zapravo riječ o horor- komediji, koje ne prolaze najbolje. Iako je film zaista, s obzirom na navedeno, zaslužio nominaciju, očito akademija nije zaljubljenik u zabavu, pa je eto i nominacija izostala. Ništa bolje nisu prošli ni Avengersi koji su trebali dobiti svoje mjesto u kategoriji najboljih adaptiranih scenarija. Bitku je dobio Les Miserables, što čudi iz razloga što je vjerojatno svima jasno koliko je teže baciti na veliko platno superheroje utemeljene na stripu, no interpretirati zapanjujući broj pjesama.

Što se pak kategorije najboljih glumaca tiče, Bill Murray (Hyde Park on Hudson) ponovno neće dobiti priznanje za svoj rad. Njemu uz bok stoji Karl Urban (Dredd) koji je uspješno uprizorio zahtjevnu ulogu čovjeka koji većinu filma ima gornji dio glave skriven.

Naposljetku, ali ne manje vrijedni, u kategoriji za najbolji dokumentarac nije se našao film The Imposter, iako je opisan kao uvjerljiv i iznenađujući dokumentarac, bolji od većine trilera. Dok se u kategoriji za najbolji strani film od strane Francuske našao nominiran The Intouchables, umjesto Holy Motorsa.

(Visited 92 times, 1 visits today)

Komentari