Istaknuto
19.09.2017.

Do kraja godine ostalo je nešto više od tri mjeseca, taman dovoljno vremena da zaboravimo loše filmsko ljeto - ovo su naslovi koje nećemo propustiti.

18.09.2017.

Međunarodni festival razvojnog kazališta Ganz novi festival u svojem će se 7. izdanju održati u dva termina, od 21. do 24. rujna te od 7. do 16. prosinca. U rujanskom dijelu programa 70-ak umjetnika/ca i studenata/ica te 45 filmskih autora/ica predstavit će svoje plesne i kazališne predstave, multimedijalne instalacije, filmove i radionice.

Vizart

Caravaggio stigao u Zagreb!

29.05.2013. Andrea Ćorić
Foto: muo.hr

Foto: muo.hr

Jeste li spremni za ulazak u Europsku Uniju? Pomislit ćete da ovakvom pitanju nije mjesto u rubrici kulture, ali politika se već odavno uvukla u umjetnost, ako je ikad i bila potpuno van nje. Dolazak Caravaggia u Muzej za umjetnost i obrt još je jedan slučaj koji govori u prilog tome jer nam, kako kažu u MUO, Talijani sliku Večera u Emausu posuđuju baš kao poklon dobrodošlice u Europsku Uniju. Radi se o slici nastaloj 1606. godine, jednoj od dvije Caravaggiove verzije Večere u Emausu, koja je trenutno u vlasništvu milanske Pinakoteke di Brera. Muzej za umjetnost i obrt odavno je objavio kako je njihov prostor stalnog postava u skladu sa svim propisivma pripremljen za ugošćavanje ovog remek-djela, a jučer je slika konačno i stigla u Zagreb.

Za one manje upućene (pa time i manje uzbuđene), Michelangelo Merisi, kasnije nazvan Caravaggio po svojem rodnom mjestu u blizini Milana, jedno je od najvećih imena svjetskog baroka. Poznat je po naturalističkim prikazima biblijskih epizoda kojima ne nedostaje uvišenosti iako ih on prikazuje u maniri žanr scena. Večera u Emausu inspirirana je pričom iz Lukinog evanđelja o susretu Isusa s dvojicom učenika koji mu na putu od Jeruzalema prema desetak kilometara udaljenom Emausu, ne znajući da je to on, pričaju o njegovim mukama i smrti. Po dolasku u Emaus, nagovaraju ga da im se pridruži na večeri i tek tada, nakon blagoslova i lomljenja kruha, oni shvaćaju o kome se radi, a on im iščezava s očiju.

Izgleda da ove godine imamo sreće s kulturom pa nas nakon Picassa posjećuje još jedan velikan svjetske umjetnosti i jedna od najvrijednijih slika ikad izloženih kod nas. Ostaje pitanje koliko će šira javnost to prepoznati kao umjetničko događanje, a koliko kao političko. Reklamira li Caravaggio Europsku Uniju ili ona reklamira njega? Bar dio odgovora dobit ćemo za točno tjedan dana, 5. lipnja, kada ćemo na svečanom otvorenju prvi put imati priliku pogledati ovu sliku.

Komentari