Istaknuto
21.06.2018.

"Katalonac" je naizgled neobavezna predstava koja će znalački nenametljivo, zakrivena smijehom, u gledatelju zatitrati neke mnogo dublje žice, vrlo aktualne u našem društvu.

20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

Film

Carey Mulligan u adaptaciji romana Thomasa Hardyja

18.05.2013. Nikola Šimić
movie-trailer.co

movie-trailer.co

Carey Mulligan, čiji je najnoviji projekt The Great Gatsby netom stigao u kina, prihvatila je glavnu ulogu u najnovijoj adaptaciji romana Thomasa Hardyja, Far From the Madding Crowd. Roman je bio autorov prvi veliki književni uspjeh iako ga se danas primarno prepoznaje kao autora Tess of the d’Ubervilles.

Knjiga, koja se u BBC-evom Big Readu našla među 50 najomiljenijih britanskih romana, prethodno je adaptirana više puta (najranija verzija potječe iz davne 1915.), a najpoznatija verzija je ona 1967. u kojoj je ulogu heroine Bathshebe Everdene tumačila Julie Christie. Međutim, najnovija verzija Batshebine priče našla se u kinima i prije samo nekoliko godina pod nazivom Tamara Drewe u kojoj je naslovnu ulogu odigrala Gemma Arterton (Hansel & Gretel: Witch Hunters, Prince of Persia, Tess of the d’Ubervilles). Tamara je inače nastala po stripu koji je zapravo bio moderna komična verzija Hardyjeve priče o mladoj djevojci i njena tri udvarača. U ulozi jednog od udvarača naći će se belgijski glumac Matthias  Schoenaerts koji je prošle godine glumio s Marion Cotillard u nagrađivanom filmu Rust and Bone.

teaser-trailer.com

teaser-trailer.com

Far From the Madding Crowd moj je osobni favorit među Hardyjevim djelima tako se veselim novoj adaptaciji koju će režirati danski redatelj Thomas Vinterberg (The Hunt). Za one kojima se prezime junakinje romana učinilo poznatim, razmislite malo pa ćete shvatiti kako je to prezime i najuspješnije filmske akcijske junakinje, Katniss iz filmskog serijala (i književnog po kojem je filmski nastao, naravno) The Hunger Games, koja je kako autorica romana kaže tako “prezimenovana” u čast Batshebe.

(Visited 152 times, 1 visits today)

Komentari