Istaknuto
21.04.2017.

U Galeriji Klovićevi dvori trenutno je, uz Izazove moderne i retrospektivu Željka Senečića, postavljena i samostalna izložba All you need is luck Nikoline Ivezić. Radi se o jednoj od najprepoznatljivijih suvremenih slikarica (pogotovo za češće posjetioce Kluba na zagrebačkom Filozofskom, Limba ili kafića Boja) koja je razvila autentičan umjetnički izraz, stvorivši tako već poznate tzv. slikoreljefe ili piktoplastike, odnosno slike koje izlaze izvan svojih okvira u prostor.

21.04.2017.

U novoj seriji intervjua okupljenim pod nazivom "Let's jazz" predstavit ćemo novu hrvatsku jazz scenu. Njen prvi predstavnik je pijanist Zvjezdan Ružić.

Glazba

Pomlađeni Chansonfest u Komediju dovodi Luce, Voland le Mata, Auguste, Detour, Queen of Sabe i mnoge druge

09.11.2016. Ziher.hrFoto: hds.hr

Najbolji način da se najavi Chansonfest 2016. jest prisjećanje na dosadašnje koncerte s posebnim obzirom na onaj održan 2014. kojim je obilježena pedeseta obljetnica od kultnog koncerta iz 1964. godine. Na njemu je kao jedini izvorni umjetnik izvođač iz 1964. nastupio, na svojem posljednjem Chansonfestu, Arsen Dedić.

Na Chansonfestu uvijek nastupaju istaknuti umjetnici, autori i izvođači. Na posljednjem Chansonfestu, održanom prošle godine, sudjelovali su autori i umjetnici izvođači s 18 novih skladbi, koliko će ih biti i ove godine. Sama činjenica da se je Chansonfest uspio održati, evo već 19 godina, ilustrira potrebu autora i umjetnika izvođača za ovakvim sadržajem. Kulturni prostor za ovaj specifičan žanr skučen je ili, bolje rečeno, osim Chansonfesta autori i izvođači nemaju nekih drugih mogućnosti umjetničkog izražavanja kroz šansonu, toliko primjerenu Zagrebu i hrvatskoj glazbenoj kulturi, a i zagrebačkoj publici.

Kao doajen ovog glazbenog izričaja, Chansonfest će otvoriti Hrvoje Hegedušić, a u nastavku slijede umjetnici – izvođači od kojih su neki već bili na sceni kazališta Komedija, ali i oni koje bi očekivali u nekim drugim prostorima, što je ne samo novina već i glavna karakteristika ovogodišnjeg Chansonfesta. Može se kazati da se radi o svojevrsnom otvaranju, pa i pozivu mlađim autorima da svojom glazbom komentiraju suvremeni život, što je osnovni smisao šansone.

Na ovogodišnjem Chansonfestu u zagrebačkom kazalištu Komedija 17. studenog s početkom u 20 sati slušat ćemo Hrvoja Hegedušića, Magdalenu, Leu Deklevu i Brunu Krajcara, Milu Elegović, Detour, Queen Of Sabe, Mladena Medaka Gagu, Zrinku Posavec, Voland Le Mata, Alku Vuicu, Luce, Miroslava Škoru, Maju Posavec, Rokambol, Anu Opačak, Milka Kiša i Ostatak, Antu Tonija Jankovića i Auguste.

Komentari