Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Chaplinov “Cirkus” uz pratnju Zagrebačke filharmonije

12.12.2017. Ziher.hrFoto: press

Povodom 40. obljetnice smrti velikog Charlieja Chaplina ponovno se prikazuje jedna od njegovih najznačajnijih komedija – kultni Cirkus uz glazbenu pratnju orkestra Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića.

Zagrebačka će publika na ukupno četiri izvedbe, u utorak i srijedu, 19. i 20. prosinca (18:30 i 20:30 sati) gledati jednu od najboljih filmskih komedija svih vremena, koja je ujedno i autobiografska metafora Chaplinove komičarske karijere. Charlie Chaplin umro je na Božić, 25. prosinca, 1977. ostavivši iza sebe bogatu filmsku karijeru ispunjenu nezaboravnim filmskim trenucima, te stvorivši vjerojatno najpoznatiji lik s celuloidnih vrpci svih vremena, legendarnog Skitnicu.

Cirkus (1928.) nam donosi priču o siromašnom i gladnom Skitnici kojeg u cirkusu zamjenjuju za džepara. Bježeći od policajaca koji jure za njim, on izvodi urnebesne napore kako bi im umaknuo te nehotice postaje hit točka. Nakon toga, vlasnik cirkusa poželi ga angažirati za stalni nastup i tek tada započinju prave avanture ovog antijunaka. Osim što je glumio, režirao i producirao film te skladao glazbu, Chaplin je izveo i većinu akrobatskih scena u filmu, nerijetko s nekoliko stotina ponavljanja.

Philmharmonics charlie chaplin

Foto: press

Produkcija filma zapamćena je kao jedna od najkontroverznijih u povijesti filma. Osim što se poklopila sa senzacionalnim razvodom Chaplina i Lite Grey te, posljedično, njegovim financijskim krahom, praćena je brojnim nevoljama na setu – od krađa i urušavanja scenografije, požara, pa do uništenja snimljenih materijala.  Unatoč tome, film je dočekan s oduševljenjem, a Chaplin je za njega primio i svog prvog Oscara, na prvoj ikad održanoj ceremoniji te nagrade 1929. godine.

Kino Europa vas poziva da budete dio ugodne atmosfere kina te uživate u ovom glazbeno-filmskom spektaklu uz fantastičnu glazbu orkestra Zagrebačke filharmonije . Nasmijte se uz djelo kreativnog genija svjetske kinematografije i otkrijte zašto su nijemi filmovi u pratnji orkestra Zagrebačke filharmonije postali hit među zagrebačkom publikom.

Ulaznice za projekcije iz programa Fil(m)harmonije mogu se kupiti na blagajni kina Europa i na web stranici www.kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po cijeni od 60 kn. Za projekcije iz programa Fil(m)harmonije nema rezervacija niti popusta za djecu i za grupne dolaske.

Program je sufinanciran sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Turističke zajednice Grada Zagreba.

(Visited 23 times, 1 visits today)

Komentari