Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Charles Schulz: Autor i umjetnik koji je uljepšao djetinjstva mnogih generacija

05.11.2015. Antonia VukičevićFoto: Facebook/The Peanuts Movie

Ovog mjeseca obilježavamo obljetnicu rođenja Charlesa Monroea Schulza, slavnog američkog crtača stripa i autora “Peanutsa”, djela čiji su likovi globalno poznati psić Snoopy i dječak Charlie Brown, a uskoro ćemo ih moći gledati na velikom platnu i to u 3D formatu.

Peanuts je svjetlo dana prvi put vidjeo 2. listopada 1950. godine. Objavljivan je dnevno u 2600 različitih novina u 75 zemalja, na čak 21 jeziku. U 50 godina, koliko je Peanuts izlazio, Schulz je nacrtao približno 18 000 stripova što ga je učinilo ikonom strip kulture. Osim u tiskanom obliku, Peanuts je svoje mjesto pronašao i na malim ekranima, te je 1965. godine za božićni special crtanog filma “A Charlie Brown Christmas” nagrađen Emmyjem. Zadnji takav specijal objavljen je 2011. godine pod nazivom “Happiness is a Warm Blanket, Charlie Brown”. U čast 65. godišnjici stripa i 50. godišnjici od specijala koji je osvojio Emmy, u američka kina 6. studenog dolazi animirani film “The Peanuts movie”.

Foto: Facebook/Charles M. Schulz Museum

Foto: Facebook/Charles M. Schulz Museum

Schulzovi prvi stripovi bili su tjedni serijali u jednom kadru pod nazivom “Li’l Folks”. Objavljivan je od svibnja 1947. do siječnja 1950. godine u St. Paul Pioneer Press. U Li’l Folksu Charles Schulz je prvi put upotrijebio ime Charliea Browna, tako nazvao četiri dječaka, od kojih se jedan prikazuje zakopan u pijesak. U istom se također pojavljuje i lik psa, nalik upravo na Snoopya.

Foto: Tumblr/peanutsdaily

Foto: Tumblr/peanutsdaily

U svojim radovima Schulz je volio koristiti jednostavne likove, čiji je humor nerijetko sadržavao nostalgične, melankolične i sarkastične tonove. O kreativnosti i genijalnosti njegovih stripova najviše svjedoči činjenica da su njegova djela i nakon 65 godina ostala aktualna i voljena među publikom. Njegov smisao za humor ostao je svjež i zanimljiv novoj publici različitih generacija. Prije petnaest godina, 12. veljače, u 77. godini života, napustio nas je ovaj veliki crtač stripa, ostavivši za sobom sadržajno bogat vizualni izraz.

(Visited 170 times, 2 visits today)

Komentari