Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Vizart

Charles Schulz: Autor i umjetnik koji je uljepšao djetinjstva mnogih generacija

05.11.2015. Antonia VukičevićFoto: Facebook/The Peanuts Movie

Ovog mjeseca obilježavamo obljetnicu rođenja Charlesa Monroea Schulza, slavnog američkog crtača stripa i autora “Peanutsa”, djela čiji su likovi globalno poznati psić Snoopy i dječak Charlie Brown, a uskoro ćemo ih moći gledati na velikom platnu i to u 3D formatu.

Peanuts je svjetlo dana prvi put vidjeo 2. listopada 1950. godine. Objavljivan je dnevno u 2600 različitih novina u 75 zemalja, na čak 21 jeziku. U 50 godina, koliko je Peanuts izlazio, Schulz je nacrtao približno 18 000 stripova što ga je učinilo ikonom strip kulture. Osim u tiskanom obliku, Peanuts je svoje mjesto pronašao i na malim ekranima, te je 1965. godine za božićni special crtanog filma “A Charlie Brown Christmas” nagrađen Emmyjem. Zadnji takav specijal objavljen je 2011. godine pod nazivom “Happiness is a Warm Blanket, Charlie Brown”. U čast 65. godišnjici stripa i 50. godišnjici od specijala koji je osvojio Emmy, u američka kina 6. studenog dolazi animirani film “The Peanuts movie”.

Foto: Facebook/Charles M. Schulz Museum

Foto: Facebook/Charles M. Schulz Museum

Schulzovi prvi stripovi bili su tjedni serijali u jednom kadru pod nazivom “Li’l Folks”. Objavljivan je od svibnja 1947. do siječnja 1950. godine u St. Paul Pioneer Press. U Li’l Folksu Charles Schulz je prvi put upotrijebio ime Charliea Browna, tako nazvao četiri dječaka, od kojih se jedan prikazuje zakopan u pijesak. U istom se također pojavljuje i lik psa, nalik upravo na Snoopya.

Foto: Tumblr/peanutsdaily

Foto: Tumblr/peanutsdaily

U svojim radovima Schulz je volio koristiti jednostavne likove, čiji je humor nerijetko sadržavao nostalgične, melankolične i sarkastične tonove. O kreativnosti i genijalnosti njegovih stripova najviše svjedoči činjenica da su njegova djela i nakon 65 godina ostala aktualna i voljena među publikom. Njegov smisao za humor ostao je svjež i zanimljiv novoj publici različitih generacija. Prije petnaest godina, 12. veljače, u 77. godini života, napustio nas je ovaj veliki crtač stripa, ostavivši za sobom sadržajno bogat vizualni izraz.

Komentari