Istaknuto
15.11.2017.

Gorillaz su u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju album "Humanz" stigli i do Budimpešte gdje su nas podsjetili zašto toliko volimo njihov zarazni spoj funka, hip hopa, gospela i popa. S novim albumom svoj su glazbeni izričaj proširili i na dance glazbu i house ritmove te parter sportske arene pretvorili u plesni podij.

14.11.2017.

Miki ima novi album koji će promovirati u Tvornici kulture! Na novom albumu repa o nogometu, jazzu i palačinkama, a sličan asortiman pizdarija pronaći ćete i ovom razgovoru. O glumcima, plejmejkerima i stolarima pričali smo šetajući kroz Namu, jer se u njoj, kao i u Mikijevim pjesmama, može naći milijun svega.

Film

Ciklus filmova Ingmara Bergmana: Švedski virtuoz uskoro na malim ekranima

07.03.2014. Paula Bračko
Foto: jamesgrissom.blogspot.com

Foto: jamesgrissom.blogspot.com

Egzistencijalna tematika s avangardnim elementima, otuđenje, bolest, ludilo, sumornost i izdaja samo su neki od termina koji padnu na pamet pri pomisli na jednog od najvećih i najutjecajnijih filmskih redatelja 20. stoljeća – Ingmara Bergmana. Za njega je film bio zahtjevna ljubavnica, a režirao ih je preko šezdeset od kojih je većinu i napisao. Ta njegova zahtjevna ljubavnica ustvari je bila slatki nektar koji ga je hranio i davao mu životni smisao dok je on u svojim filmovima pokušavao isti taj smisao pronaći, baveći se misaonim i filozofskim temama.

Redatelj takvog kalibra itekako je zaslužio češću prisutnost na televiziji, a Hrvatska radiotelevizija se potrudila posvetiti mu čitavu godinu. U ciklusu filmova Bergmanova godina na HRT3 koji počinje s prikazivanjem u nedjelju, 9.ožujka, gledatelji će imati prilike vidjeti neka od najvećih ostvarenja iz njegove karijere. U pitanju je tridesetak igranih filmova poput Divlje jagode te Sedmi pečat, zatim dokumentarni filmovi Faro document, Images from the playground i But film is my mistress te mini serije Prizori iz bračnog života i Fanny i Alexander.

Beskompromisnim pristupom radu te ambicioznim i mozaičnim temama, Bergman je zaradio poštovanje čitave filmske industrije i to ponajprije jer je htio da publika osjeti njegove filmove više nego da ih razumije. Cilj mu nije bio snimati intelektualne filmove već filmove koji ostavljaju utisak i dopiru do gledatelja. Religijska propitkivanja, manifestacija ženske seksualnosti, prolaznost i trivijalnost ljudskoga života samo su neke od tematika koje su mu osigurale tri Oscara za najbolji film, šest Zlatnih Globusa u istoj kategoriji, sedam nagrada na Canneskom filmskom festivalu i Zlatnog medvjeda na Berlinskom festivalu. Drugim riječima, HRT3 svima čini uslugu omogućujući nam kulturno uzdizanje iz vlastite fotelje koja daje direktan uvid u kompleksan um Ingmara Bergmana na TV ekranu.

Komentari