Istaknuto
13.07.2018.

Uoči koncerta Mayalesa u Muzeju suvremene umjetnosti, sjeo sam s Petrom Beluhanom u jedan kvartovski kafić na Sigečici pa smo porazgovarali o "Simbolu za sunce", trenutnoj postavi benda, ovogodišnjem INmusicu, što to znači biti autentičan na sceni i drugim temama.

02.07.2018.

Prošao je još jedan INmusic festival. Ovo su zaključna razmatranja i komentar Ziherove glazbene redakcije na trinaesti INmusic festival.

Film

Ciklus filmova Ingmara Bergmana: Švedski virtuoz uskoro na malim ekranima

07.03.2014. Paula Bračko
Foto: jamesgrissom.blogspot.com

Foto: jamesgrissom.blogspot.com

Egzistencijalna tematika s avangardnim elementima, otuđenje, bolest, ludilo, sumornost i izdaja samo su neki od termina koji padnu na pamet pri pomisli na jednog od najvećih i najutjecajnijih filmskih redatelja 20. stoljeća – Ingmara Bergmana. Za njega je film bio zahtjevna ljubavnica, a režirao ih je preko šezdeset od kojih je većinu i napisao. Ta njegova zahtjevna ljubavnica ustvari je bila slatki nektar koji ga je hranio i davao mu životni smisao dok je on u svojim filmovima pokušavao isti taj smisao pronaći, baveći se misaonim i filozofskim temama.

Redatelj takvog kalibra itekako je zaslužio češću prisutnost na televiziji, a Hrvatska radiotelevizija se potrudila posvetiti mu čitavu godinu. U ciklusu filmova Bergmanova godina na HRT3 koji počinje s prikazivanjem u nedjelju, 9.ožujka, gledatelji će imati prilike vidjeti neka od najvećih ostvarenja iz njegove karijere. U pitanju je tridesetak igranih filmova poput Divlje jagode te Sedmi pečat, zatim dokumentarni filmovi Faro document, Images from the playground i But film is my mistress te mini serije Prizori iz bračnog života i Fanny i Alexander.

Beskompromisnim pristupom radu te ambicioznim i mozaičnim temama, Bergman je zaradio poštovanje čitave filmske industrije i to ponajprije jer je htio da publika osjeti njegove filmove više nego da ih razumije. Cilj mu nije bio snimati intelektualne filmove već filmove koji ostavljaju utisak i dopiru do gledatelja. Religijska propitkivanja, manifestacija ženske seksualnosti, prolaznost i trivijalnost ljudskoga života samo su neke od tematika koje su mu osigurale tri Oscara za najbolji film, šest Zlatnih Globusa u istoj kategoriji, sedam nagrada na Canneskom filmskom festivalu i Zlatnog medvjeda na Berlinskom festivalu. Drugim riječima, HRT3 svima čini uslugu omogućujući nam kulturno uzdizanje iz vlastite fotelje koja daje direktan uvid u kompleksan um Ingmara Bergmana na TV ekranu.

(Visited 130 times, 1 visits today)

Komentari