Istaknuto
15.10.2018.

Dobre knjige uvijek su u modi. Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

14.10.2018.

Priča o dvoje ljudi - kroz desetljeća - bez obzira na uspjeh ranijih izdanja, ostaje klasik koji uvijek može (p)ostati suvremen.

Film

Ciklus novog britanskog filma u kinu Tuškanac

08.02.2017. Ziher.hrFoto: Kino Tuškanac, Vučja družina

Ciklus novog britanskoga filma osamdesetih godina koji će se prikazivati slijedeća četiri četvrtka u Tuškancu, 9. veljače u 19 sati otvara film Vučja družina (The Company of Wolves, 1984), irskoga redatelja Neila Jordana. Taj je film neuobičajena horor-interpretacija bajke o Crvenkapici u kojoj su vukovi zapravo vukodlaci.

Tijekom ciklusa će se prikazati i originalni horror Tonyja Scotta Glad, koji je imao i američkog koproducenta MGM. Mlađi brat renomiranijeg Ridleya Scotta pozornost Hollywooda zaslužio je ponajviše vizualno atraktivnim reklamama, što je vidljivo i u ovom filmu koji ipak i pored atraktivnih i popularnih tumača glavnih uloga – Catherine Deneuve, David Bowie i Susan Sarandon – nije u premijernom prikazivanju stekao naklonost kritičara, a ni komercijalni uspjeh, ali je kasnije stekao kultni status.

Foto: Kino Tuškanac, Burni ponedjeljak

Mike Figgis afirmirao se prvijencem, uspješnim autorskim krimićem Burni ponedjeljak realiziranim u suradnji s američkim koproducentom, a u njemu su se pojavili i popularni američki glumci Tommy Lee Jones i Melanie Griffith uz britansku glazbenu zvijezdu Stinga i mladog glumca Seana Beana kojemu je ovaj film pomogao u stvaranju respektabilne glumačke karijere.

Najznačajniji i društveno najprovokativniji film osamdesetih godina u Velikoj Britaniji, a i u ovom ciklusu, je Moja lijepa praonica, drugi film do tada vrlo cijenjenog televizijskog redatelja Stephena Frearsa po scenariju Hanifa Kureishija, sa sjajnom ekipom tada još malo poznatih glumaca među kojima je Daniel Day-Lewis upravo ovim filmom napravio odlučujući korak prema statusu zvijezde. Film na vrlo zanimljiv način problematizira probleme multikulturalnog i višerasnog društva u postkolonijalnoj Velikoj Britaniji. Originalnost ovog filma stavila je u prvi plan ne samo Frearsa i Day-Lewisa, nego i Hanifa Kureishija (kojem je otac iz bogate useljeničke pakistanske obitelji, a majka Engleskinja) koji je postao jedan od vodećih autora tada mlade generacije književnika.

Više o programu na www.kinotuskanac.hr

Ulaznica 10 kuna, za članove besplatna.

Blagajna: 4834 039

 

(Visited 60 times, 1 visits today)

Komentari