Istaknuto
18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute Pogledajte koja se tri naslova kriju u ovotjednoj preporuci tjedna i odaberite jedan koji želite da postane vaš!

14.03.2019.

Vrijeme čitanja: 5 minute ZIherung je nova serija članaka koja će pokriti albume koje je naš Luka Sinković slušao ili koji su ga samo okrznuli, a da su objavljeni u mjesecu iz naslova.

Izvedbene umjetnosti

Compagnie Thor iz Belgije i Compagnie Didier Théron iz Francuske gostuju u Zagrebu

03.11.2014. Ziher.hrVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.plesnicentar.info / Cocktails

Foto: www.plesnicentar.info / Cocktails

U studenom u Zagrebu gostuju Compagnie Thor iz Belgije i Compagnie Didier Théron iz Francuske, u organizaciji Hrvatskog instituta za pokret i ples.

Compagnie Thor u koreografiji Thierryja Smitsa izvest će 13., 14. i 15.11. u Zagrebačkom plesnom centru predstavu „Cocktails“, suvremeni kabaret za 5 plesača. Intimna i istovremeno ekscentrična, predstava „Cocktails“ u formi kabareta mješavina je nekoliko kratkih komada, a nudi ironičan komentar današnjice. Nakon predstava „To the Ones I Love“ te „Clear Tears | Troubled Waters“, Thierry Smits vraća se formi bližoj performansu te stvara novu subverzivnu i zadirkujuću predstavu, istovremeno grotesknu, nepredvidivu, obmanjujuću i ekstravagantnu!

Costa Concordia Shake, Arab Spring Punch, Global Warming on Ice i Gay Wedding Flip samo su neka od imena “koktela” koja su osmislili Thierry Smits i njegova skupina Thor, služeći se tehnikama kabareta (ritam, burleska, erotika, svjetlucavost, transformacija, transrodnost, satira, marioneta, ironija, vulgarnost) i pronalazeći inspiraciju (kao što je to često u kabaretu) u događajima koji su ostavili traga na našu kolektivnu svijest: katastrofe, revolucije, krize, skandali, politički ili društveni sukobi. Predstavu “Cocktails” belgijska plesna kritika nominirala je za najbolju predstavu belgijske kazališne sezone 2013./14.

Foto: www.plesnicentar.info / 14

Foto: www.plesnicentar.info / 14

Zagrebačka publika moći će pogledati i predstavu ”14” (Compagnie Didier Théron) koja će se 19. studenog u 19:30h održati u kazalištu Gavella. Predstava je nastala povodom obilježavanja sjećanja na Prvi svjetski rat. Gostovanje je realizirano uz potporu Francuskog instituta i Goethe instituta, u sklopu europske turneje skupine Didier Théron.

Riječ je o političkom djelu koje tematizira grupu, solidarnost, tlo, teritorij, republiku. Kako umjetnički i emocionalno prevesti pojmove nacije, identiteta te vjerovanja u jedan identitet? Kako govoriti o godini 1914. i fizičkom ratu, smrti, ratištima, ženama i muškarcima, emocijama?

Koreograf se bavi problemima s kojima smo u stalnoj vezi, a koji su također osnova naših društvenih pitanja. Njih reprezentiraju elementi povezani s ratnom stvarnošću – glazba (Marseljeza i himne, pjesme te njemački napjevi), zastave, transparenti, barjaci, oružje, hrana i voda. Rat mijenja našu percepciju stvarnosti, pa na taj način scena postaje prostor transformacije, a destrukcija umjetnički čin.

Cijena ulaznica za predstavu u pretprodaji (do dana izvedbe) je 75 kn (redovna cijena), odnosno 50 kn (za studente, umirovljenike, te članove udruga DOMINO, UPUH i UPPU “PULS”,studente Akademije dramske umjetnosti, članove Kulturnog pokaza), te 45 kn za članove Hrvatskog instituta za pokret i ples i polaznike edukativnog programa Zagrebačkog plesnog centra. Ulaznice u pretprodaji moguće je kupiti u uredu Zagrebačkog plesnog centra, radnim danom od 10 do 18 sati.

(Visited 73 times, 1 visits today)

Komentari