Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Glazba

Concordia Discors opjevava Europu

09.05.2014. Kristina Vrdoljak
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

U petak 9. svibnja u 21.20 sati Akademski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Concordia discors predstavljat će Hrvatsku na novom velikom glazbenom događaju Europa pjeva (Europe Sings). To eurovizijsko natjecanje zborova, točno dan prije velike završnice Eurosonga, održat će se ispred Bečke vijećnice (Rathausplatz).

Danas započinje jednog novog glazbenog događaja pod nazivom Europa pjeva. Radi se o eurovizijskom natjecanju zborova, prije sutrašnje velike završnice Eurosonga koje će se održati ispred Bečke vijećnice (Rathausplatz). Označit će se otvorenje stare kulturne manifestacije Bečkog svečanog tjedna, a najbolji europski amaterski zborovi i njihovi domaćini : orkestar ORF-a i zbor Arnold Schoenberg bit će i glazbena podloga Dana Europe.

Ideja iza događaja podlogu je našla u uspješnom projektu austrijske televizije Österreich singt, koji je svoju inačicu doživio i kod nas u obliku emisije Do posljednjeg zbora. Naš predstavnik je studentski zbor Concordia discors koji će se naći između još sedam amaterskih zborova, koliko je potvrdilo svoj nastup. Prvi dio je zamišljen kao predstavljanje zemalja kroz skladbe skladatelja iz vlastite zemlje. 32 člana Concoridije predstavit će se skladbom Josipa Štolcera Slavenskog Zagorska. Nakon nastupa svih zemalja zborovi će se okupiti u jedan zbor i otpjevati zajedničke pjesme, među kojima i Ihr Kinder des Staubes, erzittert iz opere Thamos, König in Ägypten Wolfganga Amadeusa Mozarta te Halleluja iz oratorija Mesija Georga Fridericha Händela.

S obzirom na izvedbu Mozartove velike mise u c-molu, koja su ispunila katedralu, naš predstavnik je s Mozartom već dugo na ti pa su i očekivanja visoka.

Komentari