Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Crowdfunding kampanja Ines Kotarac: Kapi protiv zaborava

28.03.2015. Selma Pezerović
Foto: wherethelightwillfall.com

Foto: wherethelightwillfall.com

Ines Kotarac, fotografkinja rođena u Bosni i Hercegovini i odrasla u Hrvatskoj, pokrenula je crowdfunding kampanju “Kapi protiv zaborava, ili u potrazi za izgubljenom domovinom” u kojoj skuplja 2000 eura putem online platforme, a doprinos možete dati i vi sve do 4. travnja. 

Iako rodnu Bosnu i Hercegovinu napušta kao devetogodišnjakinja uslijed ratnih dešavanja i time izbjegava neposredne užase koje donosi to razdoblje, Ines se zavičaju vraća uvijek iznova, kroz fotografiju. Problematika BIH vezana uz nacionalne identitete, nemogućnost oprosta i podijeljenje gradove odražavaju se kroz njen objektiv. Voljna da fotografijom mjenja svijest ljudi, Kotarac od rodnog Bugojnog putuje prema Sarajevu, kroz podijeljeni Mostar pa do mjesta boli i sjećanja – Srebrenice. Fotografije koje nastaju odraz su svakodnevice koja se retorički pita: Ukoliko smo jednaki pred smrt, zašto to ne možemo biti i za života?

“Vjerujem da umjetnost, ona prava i čista umjetnost, često može ono što politika i političari ne mogu. Takva je umjetnost u svome središtu slobodna, ona se ne treba i ne smije nikomu klanjati ili raditi kompromise. Moj projekt proizlazi iz moje priče, iz priče o izgubljenoj domovini Bosni i Hercegovini, no želi progovoriti o pogrešnosti svega onoga što ljude razdvaja i suprostavlja. Granice, kako granice država tako i granice u glavama ljudi, ono je što ovim projektom na svom putu od Njemačke do Turske želim dekonstruirati”, izjavila je Ines za Ziher.

Skupljeni novac pomogao bi Ines u realizaciji ciklusa izložbi od Berlina do Istanbula. Projekt će trajati od travnja do kolovoza ove godine, a sama izložba pokušat će proniknuti u pitanja vlastitog identiteta, osobne ali i svjetske povijesti, pamćenja i zaborava te kako dijaloga među njima tako i nedostatka pojedinih. Donacija i od 5 dolara čini veliku razliku jer ona daje 24 ili 36 novih mogućnosti u jednoj roli analognog filma. Više o njenim radovima možete vidjeti OVDJE.

(Visited 119 times, 1 visits today)

Komentari