Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Izvedbene umjetnosti

Čuj, Hamlete, čuj – prva ovosezonska premijera Teatra &TD

03.10.2014. Ziher.hr
Foto: Kristijan Smok

Foto: Kristijan Smok

“Ono što djelo čini klasikom sposobnost je postavljanja pitanja na koje vrijeme još nije uspjelo odgovoriti. Hamlet kao da iz dubine beskonačnog oceana na naše obale donosi probleme koji čovječanstvu ne daju mira, a proizlaze iz svijesti o smrti. Ova slobodna verzija Hamleta tankoćutno je svjedočanstvo o sukobu između nas i očevog duha, onog koji nas uhodi iz mraka i šapće nam na uho, prikaze koja od nas traži da djelujemo u njezino ime, koja nam određuje put i zahtijeva od nas da poslušamo naslijeđe koje nosimo na plećima, a da ga nismo tražili, naslijeđe krvi, kulture, prošlosti, tradicije. Noć oslobađa mračne misli u kojima čuče prikaze. Vrijeme je sišlo s uma, a nesnosan smrad stalan je u zemlji sinova. Smrdi na spaljeno meso.”

Ovim riječima argentinka Jazmin Sequeira najavljuje predstavu Čuj, Hamlete, čuj, u čijem nastajanju sudjeluje u ulozi dramaturginje. Riječ je o projektu koji nastaje pod redateljskom palicom argentinske redateljice Renate Carole Gatice i koji će obilježiti početak ovogodišnje kazališne sezone Teatra &TD. Predstava koja u kontekstu najpoznatije Shakespearove tragedije propituje pitanje slobode identiteta te njegovo oblikovanje kroz naslijeđena očekivanja uposlila je mlada, ali snažna imena hrvatskog glumišta – Dean Krivačić, Maja Katić, Zrinka Kušević, Zrinka Antičević, Ivana Pavlović i Sven Jakir. Premijera predstave zakazana je za 10. listopada u 20 sati, a ostale izvedbe moći ćete vidjeti 11. i 12 listopada te 21. i 22. studenog.

Foto: Kristijan Smok

Foto: Kristijan Smok

Foto: Kristijan Smok

Foto: Kristijan Smok

Foto: Kristijan Smok

Foto: Kristijan Smok

Komentari