Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Culture shut down: Zemaljski muzej BIH zove upomoć!

03.03.2013. Selma Pezerović
Foto: cultureshutdown.net

Foto: cultureshutdown.net

Možete li zamisliti zatvaranje Klovićevih dvora, Muzeja za umjetnost i obrt i (ukoliko govorimo o većim srazmjerima) Louvrea ili neke svjetske galerije? Zasigurno ne možete. Upravo je sudbinu zatvorenih vrata doživio Zemaljski muzej BIH u Sarajevu. Osnivači muzeja  iz Austro-Ugarske vjerojatno se okreću u svojim počivalištima. Imavši ideju stvoriti kompleks i nadaleko poznatu instituciju bogatu eksponatima iz cijeloga svijeta sigurno nisu ni mogli zamisliti da će Zemaljski muzej 125. rođendan dočekati zaključan.

Foto: facebook.com/Vratite nam ZMBIH

Foto: facebook.com/Vratite nam ZMBIH

Intelektualci iz cijelog svijeta okupljeni oko platforme Culture shut down odlučili su djelovati. Na 125. rođendan Zemaljskog muzeja pozvali su rukovoditelje muzeja i galerija diljem svijeta, da u međunarodnoj i međukulturalnoj akciji “Dan solidarnosti muzeja” obilježe šest mjeseci zatvaranja te ustanove. Upravo tih šest mjeseci od zatvaranja muzeja jest 04. ožujak, dan koji je s obzirom na “jačinu” kampanje  već poznat pod nazivom “Dan solidarnosti muzeja”. Poruka naravno, nije u granicama samo “odrade” nekog posla nego i podizanje svijesti o možda najvažnijoj kulturnoj instituciji u Bosni i Hercegovini. Projekt Culture shut down zove sve kulturne institucije da se priključe ideji i iskažu solidarnost time što će simboličnom žutom trakom prekrižiti neki značajan izložak u svojoj galeriji ili muzeju.

Foto: facebook.com/Tehnički muzej

Foto: facebook.com/Tehnički muzej

Važno je reći da je još šest drugih bosansko-hercegovačkih kulturnih institucija, uključujući Umjetničku galeriju BiH i Nacionalnu i Univerzitetsku Biblioteku BiH, također u krizi. Uz razloge zatvaranja muzeja povlači se jedno pitanje: Zašto? Mnogi će odgovoriti da je financijska kriza odradila svoje i zatvorila muzej, no zasigurno je situacija mnogo kompleksnija. Provlačenje pitanja politizacije kulturnih institucija nije novo i zahtijeva nedvojbeno mnogo širu sliku sagledanja. No, svim posjetiteljima i onima koji eto, tek prođu pokraj muzeja, ne može ne pasti na um pitanje kako su vlasti zatvorile oči pred ustanovom koja broji preko 4 milijuna izložaka iz područja arheologije, etnologije i prirodnih znanosti? Govorimo o izlošcima koji oslikavaju povijest jednog naroda, kulturne baštine i etničkih zajednica. Što se to desilo u Sarajevu, gradu koji je poznat po kulturi i gradu koji je među prvima u Europi uspio u jednom krugu spojiti crkvu, džamiju i sinagogu?

Foto: facebook.com/Arheološki muzej Zadar

Foto: facebook.com/Arheološki muzej Zadar

Zbog straha da se institucije jednostavno “otope u tišini” Azra Akšamija, umjetnica, povjesničarka umjetnosti i jedna od osnivačica platforme Culture shut down pozvala je i hrvatske kulturne institucije na solidarnost. Neki hrvatski muzeji već su vlastite izloške oblijepili žutom trakom, fotografirali i podijelili svoje stajalište o tome s javnosti. Tako su Muzej za umjetnost i obrt, Tehnički muzej, Arheološki muzej Narona, Etnografski muzej Istre i mnogi drugi stali uz bok ovoj ideji. Da li ćemo moći očekivati veliku internacionalnu izložbu s fotografijama svih izložaka i muzeja koji se budu odazvali pokazat će vrijeme. A mi i dalje možemo razmišljati što se desilo s muzejom koji je preživio oba svjetska rata, rat devedesetih prošlog stoljeća, atentat i smjene vlada? U konačnici, što se desilo s muzejom koji je preživio rat, a potom biva zatvoren u miru?

(Visited 181 times, 1 visits today)

Komentari