Istaknuto
19.07.2018.

Tri autorska projekta, jedna opera, jedan mjuzikl, praizvedba jednog suvremenog hrvatskog teksta i uprizorenje jednog klasičnog naslova - to su najbolje predstave u sezoni 2017./18. koje se izdvajaju po svojoj kvaliteti, originalnosti, izvrsnoj režiji i glumačkim ostvarenjima.

18.07.2018.

Prošle godine počeli smo praksu filmova i albuma starih deset godina, tako i ove nastavljamo s filmskim naslovima, ovaj put iz 2008. godine.

Knjige

Dahl i Rowling najomiljeniji među djecom, u stopu ih prate čudovište Gruffalo i Mačak u šeširu

04.04.2013. Marta Reljanović

 

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Od 1967. svake se godine 2. travnja (datum koji se uzima kao dan rođenja Hansa Christiana Andersena) obilježava Međunarodni dan dječje knjige. U anketi koju je proveo britanski lanac knjiga s popustom The Works povodom ovogodišnjeg Dana dječje knjige djecu se tražilo da izaberu najboljeg ikad izmišljenog književnog lika te najboljeg dječjeg autora. Bilo je gusto u obje kategorije, a rezultati su bili više manje očekivani.

U kategoriji najboljeg izmišljenog književnog lika pobjedu je odnio mali čarobnjak Harry Potter s 38% glasova djece i njihovih roditelja,  na drugo je mjesto zasjelo simpatično čudovište Gruffalo autorice i ilustratorice Julije Donaldson s 34% glasova, a na trećem mjestu našao se Mačak u šeširu Dr. Seussa s 28% glasova.

Foto: facebook.com/JKRowling

Foto: facebook.com/JKRowling

Iako je njezin Harry anketom izabran za najboljeg izmišljenog lika ikad, J.K. Rowling se u izboru za najboljeg dječjeg autora ipak našla na drugom mjestu. Prvo je mjesto po izboru djece zauzeo Roald Dahl, autor romana Charlie i tvornica čokolade, Matilda, Fantastični gospodin Lisac i rugih,  koji je osvojio 50% glasova, dok je Rowlingovoj pripalo 30%. S 20% glasova na treće je mjesto zasjela Bellatrix Potter, autorica i ilustratorica mnogih dječjih priča i knjiga od kojih je najpoznatija ona o zecu Petru.

Roditelji su kao omiljenog autora također izabrali Roalda Dahla, ali su na drugo mjesto stavili Enid Blyton, autoricu popularne serije romana Pet prijatelja. J.K.Rowling se za njih našla na trećem mjestu, ali im je  njezin Harry ipak omiljeni lik. Drugo je mjesto, po izboru roditelja, zauzela pustolovinama sklona petorica prijatelja: Julian, Anne, George, Dick i pas Timmy, a treće mjesto Dahlov BFG.

Koji su vaši omiljeni dječji književni junaci?

–> Međunarodni dan dječnje knjige

 –> Knjige koje su nam uljepšale djetinjstvo: 10 knjiga koje morate pročitati prije nego odrastete

 

(Visited 136 times, 1 visits today)

Komentari