Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Vizart

Danas (ne)može svatko slikati kao Pollock!

11.08.2014. Andrea Ćorić
Foto: metmuseum.org

Foto: metmuseum.org

Jeste li ikad stajali pred nekim djelom apstraktnog slikarstva uz pomisao: “Pa to može naslikati svatko!?” Jackson Pollock vjerojatno je jedan od umjetnika koji se za svojeg života naslušao dosta sličnih komentara, a njegove slike i danas se počesto nađu pred sličnim vrijednosnim sudom usputnih promatrača. Možda je baš pitanje o tome može li svatko slikati kao Pollock i nagnalo Miltosa Manetasa da 2003. godine osmisli takozvanu ready-made internet stranicu na kojoj se svaki posjetitelj može okušati u slikanju Pollockovim stilom.

Jackson Pollock rođen je Americi 1912., a umro je 1956. baš na današnji dan. U razvoju njegove karijere uvelike mu je pomogla njegova ljubav, četiri godine starija slikarica, Lee Krasner koja mu je pomogla u održavanju njegove prve samostalne izložbe 1943. godine koja ga je spojila s poznatom galeristicom Peggy Guggenheim, nećakinjom Solomana Guggenheima po kojem ime nosi jedan od najpoznatijih njujorških muzeja. U vezi njegovog rada kritika je bila podijeljena, i iako su oni konzervativniji za njega osmislili čak i pogrdan nadimak Jack Kapač (na račun njegove slikarske tehnike), doživljavao je velik proboj na umjetničkoj sceni. No ni taj uspjeh nije ga uspio držati podalje od alkohola, njegovog velikog poroka koji će ga odvesti u smrt. Jedne ljetne večeri život je izgubio u prometnoj nesreći kada je u pijanom stanju autom, u kojem su bile i dvije njegove prijateljice, izletio s ceste i udario u drvo.

Pollocka se u modernoj umjetnosti svrstava u apstraktni ekspresionizam, a njegovo slikarstvo naziva se akcijskim. Radio je na platnima velikog formata koja bi položio na pod, a na zatim bi na njih boja kapala iz probušene kante dok bi on, kružeći oko slike i služeći se četkama i kistovima, na djelu dodatno intervenirao. Nastao je tako niz kompozicija od kojih je najpoznatija ona nastala 1950. godine pod nazivom Jesenski ritam.

Čini se prikladnim obljetnicu smrti ovog umjetnika obilježiti baš slikanjem u njegovom stilu. Samo budite oprezni – moglo bi vam se dogoditi da u ovom zabavnom “slikanju” prođu sati i sati, a da to uopće ne primjetite!

Komentari