Istaknuto
15.11.2017.

Gorillaz su u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju album "Humanz" stigli i do Budimpešte gdje su nas podsjetili zašto toliko volimo njihov zarazni spoj funka, hip hopa, gospela i popa. S novim albumom svoj su glazbeni izričaj proširili i na dance glazbu i house ritmove te parter sportske arene pretvorili u plesni podij.

14.11.2017.

Miki ima novi album koji će promovirati u Tvornici kulture! Na novom albumu repa o nogometu, jazzu i palačinkama, a sličan asortiman pizdarija pronaći ćete i ovom razgovoru. O glumcima, plejmejkerima i stolarima pričali smo šetajući kroz Namu, jer se u njoj, kao i u Mikijevim pjesmama, može naći milijun svega.

Izvedbene umjetnosti

Danas službeno počinje 47. PIF: Instalacije na Cvjetnom trgu, predstave na Sceni Travno

15.09.2014. Ziher.hr
Foto: www.pif.hr / U trenu

Foto: www.pif.hr / U trenu

Danas u 20 sati na Sceni Travno održat će se svečano otvorenje 47. međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF. Čast da otvori festival dobio je britanski lutkar Stephen Mottram sa slavnom predstavom U trenu. Predstava je niz bajkovitih priča praćenih glazbom koja je posebno skladana za predstavu, a proces izrade marioneta koje se koriste u predstavi bio je utemeljen na prethodnom istraživanju ljudskog pokreta.

Program 47. međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF započinje programima na Cvjetnom trgu. U 17 sati bit će postavljena interaktivna lutkarska instalacija “Ti si lutka”, španjolske skupine Itinerania iz Barcelone. Titeretú su pet velikih lutkarskih ruku izrađenih od željeza i drva s vidljivim unutarnjim osnovnim mehanizmima. Članovi publike više nisu samo promatrači, već kolektivno postaju glavni lik u priči – lutka. U slučaju kiše, instalacija se ne otkazuje, već prebacuje u Centar Cvjetno.

Iz Izraela nam stiže performans u pokretu Zarsisa, koji će se u 17 sati održati na Cvjetnom trgu i okolnim ulicama, a u 19 sati, prije samog otvorenja festivala, seli na plato Mamutice. Zarsisa pripovijeda priču o patuljčici Zarsisi, staroj prosjakinji koja je na ulice dospjela iz svijeta bajke. Junakinja performansa na leđima nosi ogromnu košaru, hoda među ljudima, prosi i nastoji s njima ostvariti kontakt. Priča je to o putu suosjećanja i ljubavi između mašte i stvarnosti.

Foto: www.pif.hr / Zarsisa

Foto: www.pif.hr / Zarsisa

Iako je službeno otvorenje festivala u ponedjeljak, PIF već nekoliko dana živi u Zagrebu. U četvrtak je službeno otvorena izložba “100 godina slovenske lutkarske umjetnosti”, dok je u petak otvorena izložba učeničkih radova s natječaja “Lutka, maska…PIF”. U subotu je PIF-ova maskota Pifko poveo centrom Zagreba povorku lutaka u pratnji Zlih bubnjara, nakon čega su održane i dvije radionice lutaka.

Dodajmo kako će tijekom šest službenih festivalskih dana PIF okupiti goste iz osam zemalja i predstaviti 16 predstava u službenoj konkurenciji, dva ulična performansa, dvije studentske predstave i dvije lutkarske skupine djece i mladih iz Zagreba.

Podsjećamo, u utorak je u Kerempuhu na programu i predstava za odrasle Saga njujorške lutkarske skupine Wakka Wakka, koja je primjer angažiranog lutkarstva. Ulaznice na nagradnoj igri za spomenutu predstavu osvojila je Ljiljana Stanić.

Komentari