Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Vizart

Dani europske baštine: Izložbe crteža i fotografija slovenske baštine

24.09.2014. Eleonora Glišić
Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Povodom Dana Europske baštine u muzeju Mimara 23. rujna otvorene su dvije izložbe koje ukazuju na dugogodišnju suradnju konzervatora i restauratora Hrvatske i Slovenije. Radi se o izložbi fotografija Nine Vranića Sjećanja na baštinu, Ars Sloveniae 1967-1970 i izložbi Josipa Korošeca Crtež. – teorija i praksa crte. Iako se radi o izložbama dvaju različitih medija, imaju zajedničku temu, a ona je slovenska baština.

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Josip Korošec, dugogodišnji ravnatelj Restauratorskog centra Slovenije, koji je za svoj rad primio domaća i međunarodna priznanja, od umirovljenja intenzivno crta. Služeći se običnom olovkom i drvenom bojicom Korošec stvara crteže koji oduzimaju dah spajajući svijet realnog i imaginarnog. Tema crteža je prema riječima Miljenka Domijana “prirodna i kulturna građa koja svojim postankom, morfološkim i kulturnim značajkama jest ili postaje baština”. Korošec se koristi svojevrsnom analitičkom metodom prikaza motiva iz prirode, antičkih ukrasa i fresaka Giulija Quaglija koje krase strop Ljubljanske katedrale. Virtuoznost ovog umjetnika izvire iz njegovog vladanja olovkom, preciznim povlačenjem crta i sjenčanjem. Crteži djeluju vrlo sanjivo zbog korištenja nježnih boja i pretežitog prikaza romantičnih motiva. Lako bi ih mogli smjestiti uz neku lirsku pjesmu i na taj način upotpuniti doživljaj.

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Fotografije Nine Vranića objavljene u biblioteci monografija pod zajedničkim nazivom Ars Sloveniae nastale su u razdoblju 1967. do 1970. godine, a prikazuju slovenske spomenike kulture iz razdoblja romanike, gotike i baroka. Romaničke i gotičke crkve, njihovi interijeri te barokno kiparstvo na crno-bijelim fotografijama velikog formata govore o svojoj prošlosti i nose osjećaj sjete. Spomenici djeluju vrlo dramatično i iako se radi o neživoj prirodi ne izgledaju pasivno. Autori izložbe Miljenko Domijan i Josip Korošec o Vraniću: “Iako je snimao realno stanje pojedinih objekata kao primjera posljedice vremena, u njegovim fotografijama naglasak je na onoj kreativnoj moći zbog koje su nastali i kroz stoljeća vršili svoje poslanstvo.”

Izložbe “Nino Vranić: Sjećanja na baštinu” i “Josip Korošec: crtež – teorija i praksa crte” bit će otvorene do 19. listopada u muzeju Mimara.

(Visited 178 times, 1 visits today)

Komentari