Istaknuto
21.06.2018.

"Katalonac" je naizgled neobavezna predstava koja će znalački nenametljivo, zakrivena smijehom, u gledatelju zatitrati neke mnogo dublje žice, vrlo aktualne u našem društvu.

20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

Knjige

Dani Mirka Kovača – nova kulturna manifestacija u Rovinju

19.09.2014. Tijana Živko
Foto: Sa(n)jam knjige u Istri/press

Foto: Sa(n)jam knjige u Istri/press

Dani Mirka Kovača, nova kulturna manifestacija od velikog budućeg značaja za hrvatsku i regionalnu književnu i kulturnu scenu, prvi put će se održati od 25. do 27. rujna 2014. u Multimedijalnom centru grada Rovinja i zamišljeni su kao trodnevna manifestacija koja će okupiti domaće, regionalne te međunarodne književne, filmske i kazališne stručnjake, kritičare te predstavnike medija iz cijele regije. Intencija je da se manifestacija održava svake godine u posljednjem vikendu mjeseca rujna u Rovinju – gradu u kojem je zadnjih dvadesetak godina svoga života živio i stvarao Mirko Kovač.

Već u prvoj godini održavanja na Danima Mirka Kovača sudjelovat će istaknuti domaći i međunarodni stučnjaci, književnici i filmski djelatnici: Filip David, Davor Beganović, Ivan Lovrenović, Božidar Koprivica, Zdravko Zima, Vlaho Bogišić, Lordan Zafranović, Miljenko Jergović, Boris Dežulović, Predrag Lucić, Katarina Luketić, Enver Kazaz, Zvonko Kovač, Melita Jurkota, Bruno Kragić, Branislav Mićunović, Mile Stojić, Mića Vujičić, Borka Pavičević, Nada Gašić, Žarko Radić, i drugi.

Predstavit će se i Nagrada Mirko Kovač koja će se početi dodjeljivati od 2015. godine u trogodišnjem ritmu za najbolji roman, knjigu eseja i prozni prvijenac s područja Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Nagrada, koja će nositi ime Mirka Kovača, poticat će i jačati suvremeno prozno pismo u Hrvatskoj i trima susjednim zemljama.

Ove je godine osnovana Udruga Mirko Kovač koja je i osmislila Dane Mirka Kovača. Udruga i sama manifestacija osnovana je kako bi se na primjeren način vrednovala i očuvala književna, filmska i kazališna ostavština velikana pisane riječi Mirka Kovača te kako bi se promicale estetske, moralne i političke vrijednosti koje je zastupao kao jedan od najznačajnijih suvremenih pisaca južnoslavenskih prostora u Rovinju

Cjelokupni program manifestacije možete pronaći ovdje.

(Visited 81 times, 1 visits today)

Komentari