Istaknuto
19.07.2018.

Tri autorska projekta, jedna opera, jedan mjuzikl, praizvedba jednog suvremenog hrvatskog teksta i uprizorenje jednog klasičnog naslova - to su najbolje predstave u sezoni 2017./18. koje se izdvajaju po svojoj kvaliteti, originalnosti, izvrsnoj režiji i glumačkim ostvarenjima.

18.07.2018.

Prošle godine počeli smo praksu filmova i albuma starih deset godina, tako i ove nastavljamo s filmskim naslovima, ovaj put iz 2008. godine.

Knjige

DC Comics uvijek u trendu – nakon gay junaka, ima i transrodnu junakinju

11.04.2013. Marta Reljanović
Foto: facebook.com/Batgirl-Barbara-Gordon

Foto: facebook.com/Batgirl-Barbara-Gordon

Kako se svijet superjunaka mijenja zajedno s vremenom u kojem djeluju pokazuje i činjenica da njihovi tvorci počinju paziti i na to koje su seksualne orijentacije njihovi likovi. U nedavno objavljenom stripu koji prati Batgirl u njezinim novim borbama s kriminalcima, Alysia Yeoh govori svojoj cimerici Barbari Gordon (koja je alter ego Batgirl) da je transrodna. Pisac te serije stripova Gail Simone objasnio je kasnije da Yeoh ipak nije gay, nego biseksualka.

Ovakva situacija nije novost kada je u pitanju DC Comics, njihova praksa mijenjanja seksualne orijentacije likova ima dugu povijest – prva stripovska lezbijka bila je Batwoman, te je svijetu objavila svoju ljubav prema istom spolu 2006., iako je njezin alter ego Katherine Kane od svoje pojave 1956. bila smatrana povremenim predmetom Batmanove „ljubavne požude“.
Foto: facebook.com/greenlantern

Foto: facebook.com/greenlantern

 

Prošle smo godine pak imali priliku dočekati prvog muškog gay superjunaka – Alan Scott, otac dvoje sinova bolje poznat kao Green Lantern izašao je iz ormara bez imalo srama i zauzeo svoje mjesto među ponosnim pripadnicima superjunačke gay populacije.

Marvel je u toleranciji seksualne orijentacije svojih junaka pretekao konkurenta pa je on već davne 1996. dopustio Northstaru slobodu odabira partnera, a bio je i pokrovitelj prvog gay braka svojih likova 2012. kad je Northstar odlučio reći sudbonosno DA svom dugogodišnjem partneru.
(Visited 44 times, 1 visits today)

Komentari