Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Depresivne pjesme za još depresivnije dane

24.02.2014. Ziher.hrVrijeme čitanja: 4 minute
Deviantart

Deviantart

Kada god čitamo članke gdje se piše o tuzi ili bilo kakvom obliku depresije, nude nam se  razni savjeti kako ih izbjeći, ”kako postati sretnija osoba” i kako se naučiti smijati. Pa, zar nam svima nekad nije potrebna jedna određena doza depresije? Ponekad to jednostavno želimo i moramo izbaciti iz sebe. Baš kao što postoje mnoge pjesme koje slušamo kad smo iznimno sretni i rasplesani, tako se u mojoj playlisti nalaze pjesme koje slušam kad želim uhvatiti tugu za ruke i prepustiti joj se, barem na sat dva. Vjerujem da osim mene postoje i mnogi drugi koji u crnim danima vide svoj vlastiti ponor, jer samo tako zaista i možemo idućeg dana ponovno bit sretna i pozitivna osoba. Zato, dosta savjeta o pomoći kako postati sretniji, evo pjesme koje će nas iz svakidašnjih muka i problema odvesti na sam rub i prisiliti da isplačemo i izbacimo sve ono što nas muči, od ljubavi do socijalnih, obiteljskih ili raznih drugih problema.

Johnny Cash – Hurt

Početi ću od jedne pjesme koja nam je svima (nadam se) uvelike poznata, jer nosi ime jednog velikog svjetskog umjetnika. Tekst ove pjesme razdvaja me na proste faktore, uz duboki muževni glas nosi sa sobom nepremostivu tugu koju ćutim u svakom Cashovom uzdahu. Također, ovo je jedna od zadnjih Cashovih izvedbi.

Placebo – Running up that hill

Placebo je poznat po svom ”depresivnom štihu”. Jedna od njihovih najpoznatijih pjesama je Running up that hill.  pjesma nosi sa sobom određenu dozu psihodelije i odvodi nas u onaj kutak uma koji sve note pretvara u sjećanja svih onih loših stvari koje smo proživjeli i navodi nas da urežemo u nas misao ”If I only could make a deal with God..”

Jason Mraz – Plane

Za Jasona Mraza smo čuli kada se njegova veselica I’m Yours vrtila po svim radio postajama. Međutim, njegova  pjesma Plane je pjesma od koje se uvijek naježim pogotovo u ovoj live verziji i uvijek se zapitam što bi se dogodilo da se taj avion u kojem odlazim od voljene mi osobe sruši. Dakle, pjesma za sve koji su ikad doživjeli vezu na daljinu te odlaske koji bi se sveli na dvije tri suze u očima, zbogom i ukrcaj u neko prijevozno sredstvo koje ga odvozi kilometrima daleko od onoga što mu je najmilije na svijetu.

Damien Rice – Cheers Darlin’

Prije nekoliko godina u kazalištu pri izvedbi Hamleta, čula sam ovu pjesmu i potpuno se zaljubila u Damiena Ricea, njegov posebni stil i ironiju koju uvijek provlači kroz sve svoje stihove. Svaka njegova pjesma prožeta je nekim razočaranjem, opsesijom malim stvarima i metaforama koje ponekad tako teško možemo tumačiti ako ne poznajemo njegov cjelokupan rad. Za njega je mnoštvo ljudi čulo zbog soundtracka u filmu Closer. No,bez obzira na sve njegove pjesme prožete nekim preteškim osjećajem i praćene nepodnošljivom knedlom u grlu, ova pjesma je moj favorit u moru depresije. Moglo bi se reći da je stvorena za sve one koji su one koje vole bili prisiljeni da gledaju u naručju nekog stranca.

Sting – A thousand Years

Sting je majstor posebnog tona, riječi i osjećaja. Teško mi je bilo izabrati njegovu najdepresivniju pjesmu, no ipak sam se odlučila na ovu. Kada se čini da čežnja koju osjećamo ne miruje naizgled tisuće i tisuće godina, ova pjesma je prava stvar. Uz jedan od najposebnijih i ”najmekših” glasova na svijetu, laganu glazbu i svu tu silnu kišu i snijeg oko nas, uz Stinga i A thousand years možemo pjevati u moru žita i suzbijati beznačajnost vremena i tugu koja odavno ne broji godine.

Joy Division – Eternal

Onaj tko se bar jednom u životu nije deprimirao uz Eternal teško da zna kakva se tuga može potaknuti pjesmom. Po mišljenju mnogih, ovo je najdepresivnije što je Joy Division izbacio tijekom godina rada. Ni sunce, ni proljeće, ni cvrkutanje ptica ne mogu biti od velike pomoći kada Eternal zagrije gladne uši.

Deep Purple – Soldier of fortune

Kada sam krenula sa sviranjem gitare, ovo je bilo prvo o čemu sam razmišljala i sanjala da će jednom moji prsti proizvesti ovi zvuk na 6 žica klasične gitare. Možda je ovo nešto idealno za one dane kada se osjećamo da nam prolaze dani, a da ništa što smo sanjali nismo ostvarili, kontrolirani i upravljani drugim egzistencijalnim ciljevima. Baš tako ni ja nikada nisam zasvirala Soldier of fortune.

Radiohead – Street Spirit (Fade out)

Zarazni ritam, ubijajući tekst i psihodelija, psihodelija, psihodelija. Zatvoriti će se u sobu, upaliti ovu pjesmu, prevrtit cijeli život u glavi, sve greške i mogućnosti i ugasiti se. Što drugo?

Gary Jules – Mad world

Gdje ćeš veće sreće kada odjednom naiđeš na kvalitetan film i kvalitetnu pjesmu ? Donnie Darko takav kakav je izaziva mnogo kontroverzi, rasprava i neshvaćanja od strane neshvaćenih, no Mad world je jasan, mračan i pjesma koja je moćnija od Patnji mladog Werthera pri izazivanju suicidalnih misli.

Diary of dreams – She and her darkness

Uvijek sam voljela glazbu koja je bila nedovoljno afirmirana i nepoznata široj javnosti, pa sam uvijek tražila nešto dovoljno čudno da me baci u trans za kakav rijetko tko zna. Tako sam prije točno 5 godina otkrila najdepresivniju pjesmu koja me može odvesti do samog ruba, baciti na dno, a zatim iskopati dno i smjestit me u Danteov krug pakla. Na mojoj osobnoj top ljestvici najdepresivnijih pjesama zauzima prvo mjesto koje nikad nitko neće uspjeti zauzeti.

Postoji li bolje samopomoći od izbacivanja svega onog što smo prisiljeni osjećati živeći u Svijetu gdje za jedan sretan dan dobijemo tri tužna i tako unedogled? Stoga, dragi moji u ove tmurne kišne, hladne i snježne dane pomozite sami sebi, padnite u još veću depresiju, izbacite taj višak soli iz očiju i nastavite živjeti!

(Visited 1.790 times, 15 visits today)

Komentari