Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Izvedbene umjetnosti

Desetak predstava i bogat popratni program na 23. Marulićevim danima

20.04.2013. Maja Brlek
Foto: hr.wikipedia.org

Foto: hr.wikipedia.org

Na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu 21. travnja počinju 23. Marulićevi dani. Ovaj Festival hrvatske drame i autorskog kazališta neprekidno se održava od 1991. svake godine krajem travnja u spomen na “oca hrvatske književnosti” i “preteče moderne dramske riječi”, Marka Marulića koji je svoj epski spjev Judita, temeljno djelo hrvatske književnosti, dovršio 22. travnja 1501. Festival će ove godine otvoriti Berislav Šipuš, zamjenik ministrice kulture, a u sklopu svečanosti otvaranja bit će uručene nagrade Marin Držić. Kao prvu festivalsku predstavu, ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku izvest će najbolju domaću kazališnu produkciju u 2012. godini, dramu “Unterstadt”. Redatelj predstave Zlatko Sviben u kazališni medij adaptirao je istoimeni roman Ivane Šojat Kuči, u kojem ona bez milosti progovara o istinitoj, tragičnoj sudbini osječkih Židova za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Tijekom osam festivalskih dana, bit će sveukupno prikazano deset hrvatskih drama nastalih u produkciji kazališta iz Hrvatske, Crne Gore i Slovenije . To su “Gospoda Glembayevi” Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana i izvedbi SNG Ljubljana; “Leda” Miroslava Krleže u režiji Anice Tomić i izvedbi ZKM iz Zagreba te festivala Kotorart i Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju; “Glorija” Ranka Marinkovića u režiji Saše Božića i izvedbi Teatra &TD iz Zagreba; “Dabogda te majka rodila” prema romanu Vedrane Rudan u režiji Tatjane Mandić i izvedbi HKD Teatra iz Rijeke i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke; “Kako je Dunda spasila domovinu” Slobodana Šnajdera u režiji Snježane Banović i izvedbi INK Pula;  “Prasac koji gleda u Sunce” Olje Lozice u režiji Olje Lozice i izvedbi KMD Dubrovnik; “Žena bez tijela” Mate Matišića u režiji Božidara Violića i izvedbi ZKM Zagreb; “Pričaj mi o Gorkome” prema romanu Mani Gotovac u izvedbi HNK Varaždin te “Srce veće od ruku” Elvisa Bošnjaka u režiji Trpimira Jurkića i izvedbi Kazališta Playdrama Split.

Osim natjecateljskog, bit će i bogati popratni program. I ove godine, susrest će se kazališni djelatnici, kritičari i predstavnici javne riječi te razgovarati o najaktualnijim pitanjima domaće kazališne umjetnosti. Tako će se 23. travnja u foyeru HNK Split održati okrugli stol pod nazivom “Hrvatsko dramsko pismo danas – položaj domaćeg pisca i teksta u repertoarima i medijima (s pogledom u regiju)”, 25. travnja stručni skup pod nazivom “Što je nama baština i što smo mi njoj – Krleža i Marinković za publike 21. stoljeća”. Počasni gost ovog festivalskog izdanja je redatelj Paolo Magellio, a u čiju će se čast posljednjeg dana, 28. travnja održati tematski razgovori. Festival će nakon svečane dodjele nagrada zatvoriti izvedba predstave “Glumice & to” Dunje Fajdić u produkciji zagrebačkog Kazališta na Pešćenici i UO Kravice.

(Visited 64 times, 1 visits today)

Komentari