Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Digitalizirani rukopisi Leonarda da Vincija – Dnevnici velikana nadohvat ruke

16.02.2013. Martina Marčinko
 Foto: bl.uk/manuscripts/ screenshot

Foto: bl.uk/manuscripts/ screenshot

Bilješke, slike, rukopise, pa čak i crteže jednog od najpoznatijih umjetnika Leonarda da Vincija od sada možete vidjeti i u digitalnom obliku. Britanska biblioteka na svojim je internetskim stranicama postavila digitaliziranu zbirku bilježnica ovog renesansnog genija.

–> Potvrđeno: Leonardo da Vinci je naslikao dvije Mona Lise!

Leonardo je tu ostavštinu, koja je prvotno bila u obliku malih knjiga i papira, namijenio svom učeniku Francescu Melziu, no ona je kasnije dospjela u ruke imućnih kolekcionara. Te su bilješke obišle velik broj muzeja diljem Europe, sve do 17. stoljeća kada ih je prijatelj kralja Charlesa I. donio na britansko tlo.

Foto: bl.uk/manuscripts/ screenshot

Foto: bl.uk/manuscripts/ screenshot

Sadržaj da Vincijevih bilješki svojevrstan je dnevnik, nešto poput svaštare. U njoj su zabilježene velike ideje ovog umjetnika, njegova razmišljanja i motivi za inspiraciju, ali i svakodnevne obveze poput popisa za kupovinu.
Digitalizirani su tekstovi vrlo čitki, tekstura papira je vidljiva, a pojedinosti se mogu zumirati. Poteškoće pri čitanju čini sam sadržaj koji je na nepoznatim, odnosno zastarjelim jezicima i poprilično je nepregledan, te kodirani jezik da Vincija. On je naime osmislio kodirani rukopis i često, kada je htio sakriti od drugih ljudi svoje ideje, pisao zrcalno. No, bez obzira na to ovi su spisi vrijedni divljenja i uživanja u otkrivanju njihovog značenja.

Foto: bl.uk/manuscripts/ screenshot

Foto: bl.uk/manuscripts/ screenshot

Osim bilježnice Leonarda da Vincija britanska biblioteka objavila je i Beowulf – staroengleski junački ep, evanđelje ispisano zlatnim slovima, te mnoge druge povijesne dragulje. Kustos zadužen za srednjovjekovne eksponate izjavio je kako svako od objavljenih dijela ima poseban sjaj i izuzetnu važnost bez obzira kojoj kulturi pripadali i s kojeg aspekta gledali.

(Visited 244 times, 2 visits today)

Komentari