Istaknuto
09.01.2018.

"Fantom u operi" Andrewa Lloyda Webbera na Broadwayu je premijerno zaigrao 9. siječnja 1988. godine. Riječ je o najdugovječnijem brodvejskom mjuziklu koji oduševljava u svakom aspektu. Ovaj kazališni spektakl odražava i razlike između američkog i europskog pristupa kulturnim sadržajima.

06.01.2018.

Animirani filmovi nisu samo za djecu, a u ovoj filmolisti donosimo izbor filmova koji zadivljuju svojom pričom, animacijom i originalnošću.

Vizart

Digitalizirani rukopisi Leonarda da Vincija – Dnevnici velikana nadohvat ruke

16.02.2013. Martina Marčinko
 Foto: bl.uk/manuscripts/ screenshot

Foto: bl.uk/manuscripts/ screenshot

Bilješke, slike, rukopise, pa čak i crteže jednog od najpoznatijih umjetnika Leonarda da Vincija od sada možete vidjeti i u digitalnom obliku. Britanska biblioteka na svojim je internetskim stranicama postavila digitaliziranu zbirku bilježnica ovog renesansnog genija.

–> Potvrđeno: Leonardo da Vinci je naslikao dvije Mona Lise!

Leonardo je tu ostavštinu, koja je prvotno bila u obliku malih knjiga i papira, namijenio svom učeniku Francescu Melziu, no ona je kasnije dospjela u ruke imućnih kolekcionara. Te su bilješke obišle velik broj muzeja diljem Europe, sve do 17. stoljeća kada ih je prijatelj kralja Charlesa I. donio na britansko tlo.

Foto: bl.uk/manuscripts/ screenshot

Foto: bl.uk/manuscripts/ screenshot

Sadržaj da Vincijevih bilješki svojevrstan je dnevnik, nešto poput svaštare. U njoj su zabilježene velike ideje ovog umjetnika, njegova razmišljanja i motivi za inspiraciju, ali i svakodnevne obveze poput popisa za kupovinu.
Digitalizirani su tekstovi vrlo čitki, tekstura papira je vidljiva, a pojedinosti se mogu zumirati. Poteškoće pri čitanju čini sam sadržaj koji je na nepoznatim, odnosno zastarjelim jezicima i poprilično je nepregledan, te kodirani jezik da Vincija. On je naime osmislio kodirani rukopis i često, kada je htio sakriti od drugih ljudi svoje ideje, pisao zrcalno. No, bez obzira na to ovi su spisi vrijedni divljenja i uživanja u otkrivanju njihovog značenja.

Foto: bl.uk/manuscripts/ screenshot

Foto: bl.uk/manuscripts/ screenshot

Osim bilježnice Leonarda da Vincija britanska biblioteka objavila je i Beowulf – staroengleski junački ep, evanđelje ispisano zlatnim slovima, te mnoge druge povijesne dragulje. Kustos zadužen za srednjovjekovne eksponate izjavio je kako svako od objavljenih dijela ima poseban sjaj i izuzetnu važnost bez obzira kojoj kulturi pripadali i s kojeg aspekta gledali.

(Visited 231 times, 1 visits today)

Komentari