Istaknuto
19.10.2017.

Večeras se u Francuskom paviljonu otvara izložba međunarodno priznate multimedijalne umjetnice OKO, povodom čega smo ukratko popričali s autoricom.

11.10.2017.

Boris Svrtan, ravnatelj kazališta Gavella, otkrio nam je planove za izgradnju nove kazališne dvorane u koju će se smjestiti novopokrenuta Scena 121, a prokomentirali smo i ovogodišnje Gavelline večeri, novu Gavellinu sezonu te sve veći broj mladih glumaca i redatelja koji surađuju s Gavellom.

Vizart

Disney na malo drugačiji način

04.03.2013. Eleonora Glišić
Foto: emptyframe.org

Foto: emptyframe.org

Izložba plakata pod nazivom “Dirty land” mladog peruanskog umjetnika Gustava Bockosa aka Vokosa eksperimentalna je suvremena izložba pop kulture. Prikazani su poznati Disneyjevi likovi na slobodniji način koji definitivno nije primjeren za djecu. Vokos je svestrani dizajner, scenograf i ilustrator koji je radio i na reklamnim kampanjama i modnim editorijalima. Trenutno živi i radi u São Paulu. Svojom izložbom u Cafeteateretu u Oslu nije htio biti morbidan i uznemiriti posjetitelje, već ih nasmijati. Zanimalo ga je što se zapravo krije u pozadini Disneyjevih likova, htio je oživiti skrivene poruke bez tabua.

Foto: emptyframe.org

Foto: emptyframe.org

Vokos smatra da je Disneyjev um bio zapravo vrlo prljav i da njegov savršeni animirani svijet sadrži mnoge seksualne poruke koje nisu doprijele do djece. Walt Disney imao je nesretno djetinjstvo iz kojeg je i kasnije, u odrasloj dobi bježao u svijet mašte, očito ne toliko nevine kao u poznatim crtanim filmovima. Umjetnik je svojim plakatima prikazao odraslu stranu Disneyjevih junaka koja u Disneyjevo vrijeme zasigurno ne bi bila dobro prihvaćena. Ako se slučajno nađete u Oslu, a ljubitelj ste malo drugačije umjetnosti, nasmijte se na ove pomaknute radove. Izložba traje do 20. ožujka.

Foto: facebook.com/ Emptyframe

Foto: facebook.com/ Emptyframe

Komentari