Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Dječaci iz ulice Marxa i Engelsa 4. prosinca stižu u hrvatska kina

01.12.2014. Laura Sinovčić
FOTO: facebook.com

FOTO: facebook.com

U hrvatskim kinima kreće igrati drugi dugometražni film crnogorskog redatelja Nikole Vukčevića Dječaci iz ulice Marxa i Engelsa. Od 4. prosinca imate prilike pogledati produkt crnogorsko-hrvatsko-srpske koprodukcije, koja je u glumačkoj postavi okupila poznata regionalna glumačka imena poput Gorana Bogdana, Emira Hadžihafisbegovića, Momčila Otaševića i Nebojše Glogovca, dok naslovnu pjesmu filma potpisuje Damir Urban.
U nedavnom intervjuu za Ziher, Nikola Vukčević otkrio nam je kako je film nastao po priči koja je suvremena i prisutna u današnjem vremenu. “To je s jedne strane priča o mladom ljubavnom parom koji će uskoro imati prvi intimni odnos, a na drugoj strani o starijem bratu (jednog od to dvoje) koji se našao u jednoj vrlo nezgodnoj situaciji – on kani ubiti čovjeka. I mlađi i stariji brat imaju situaciju s kojom se susreću po prvi puta i nijedan od njih nije dorastao trenutku.”, objašnjava Vukčević. Film progovara o onome što danas nazivamo “novim Balkanom” te o tranzicijskim i posttranzicijskih trenucima mladih na ovim prostorima.

>>Intervju s redateljem Nikolom Vukčevićem: Priča o erosu i tanatosu – Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa

>>Nakon četiri godine Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa imaju svoju premijeru

Film je premijerno prikazan 5. kolovoza na festivalu u Herceg Novom, a ulaznice za premjeru su rasprodane u zavidnom i rekordnom roku od samo tri sata. Ukoliko vam ova informacija nije dovoljna da od četvrtka skoknete u Cinestare u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, možda će vas motivirati činjenica kako su Dječaci iz ulice Marxa i Engelsa službeni crnogorski kandidat za 87. nagradu Oscar Američke filmske akademije, u kategoriji za najbolji strani film u 2014. godini.

FOTO: facebook.com

FOTO: facebook.com

Dječaci iz ulice Marxa i Engelsa odličan su primjer uspješne regionalne suradnje, a budući da je sam film rađen i pod utjecajem hrvatske kulture, prvenstveno glazbene, sigurno će biti interesantan i na prostorima Lijepe naše. Ispod teksta pogledajte trailer za film te glazbeni spot Damira Urbana za naslovnu pjesmu.

(Visited 95 times, 1 visits today)

Komentari