Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Knjige

DNA velikog Arthura C. Clarka u svemiru!

27.06.2013. Melita Vrsaljko
Foto: wikipedia.com

Foto: wikipedia.com

Jedan od najvećih pisaca znanstvene fantastike, Arthur C. Clarke, tijekom svog života sklopio je neobičan dogovor. Naime, nekoliko dlaka s njegove kose završit će u sunčevoj jedrilici koja bi krajem 2014. godine trebala poletjeti u daleki svemir.

Neobično putovanje organizira Celestis, tvrtka koja inače nudi mogućnost slanja posmrtnih ostataka u svemir. Ova ponuda dostupna je svima koji žele na zanimljivi način odati počast svojim bližnjima, i to za 8000 funti. Charles Chafer, direktor Space Servings Holdingsa, tvrtke koja također sudjeluje u ovom projektu, navodi da je Clarka upoznao 1982. godine na UN-ovoj konferenciji u Vienni. Naime, on je veliki fan poznate knjige 2001: A Space Odyssey, pa je tako 2001. godine, prilikom planiranja misije, zamolio Clarka za njegov DNA. Kako bi došli do autorovog doma i njegovih dlaka, Chaferovi zaposlenici putovali su sve do Šri Lanke, a predavši uzorak, Clarke je napisao notu u kojoj je pisalo: “Ovdje je nekoliko dlaka. Dao bi vam više, ali nije ih puno ostalo”.

Arthur C. Clarke jedan je, uz Isaaca Asimova i Roberta A. Heinleina, od velike trojice pisaca znanstvene fantastike. Jedno od njegovih najpoznatijih djela je roman 2001 : A Space Odyssey, prema kojem je Stanely Kubrick režirao istoimeni film. Clarke je preminuo 2008. godine.

 

(Visited 109 times, 1 visits today)

Komentari