Istaknuto
14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

10.06.2018.

Uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, a nekoliko dana nakon presude Zdravku Mamiću, pjesma "Nogomet" Pips, Chips & Videoclipsa ponovno postaje iznimno aktualan društveni komentar. Kako je Ripper 1998. u žar zbivanja smjestio u suštini antinogometnu pjesmu, to se ne susreće često.

Knjige

DNA velikog Arthura C. Clarka u svemiru!

27.06.2013. Melita Vrsaljko
Foto: wikipedia.com

Foto: wikipedia.com

Jedan od najvećih pisaca znanstvene fantastike, Arthur C. Clarke, tijekom svog života sklopio je neobičan dogovor. Naime, nekoliko dlaka s njegove kose završit će u sunčevoj jedrilici koja bi krajem 2014. godine trebala poletjeti u daleki svemir.

Neobično putovanje organizira Celestis, tvrtka koja inače nudi mogućnost slanja posmrtnih ostataka u svemir. Ova ponuda dostupna je svima koji žele na zanimljivi način odati počast svojim bližnjima, i to za 8000 funti. Charles Chafer, direktor Space Servings Holdingsa, tvrtke koja također sudjeluje u ovom projektu, navodi da je Clarka upoznao 1982. godine na UN-ovoj konferenciji u Vienni. Naime, on je veliki fan poznate knjige 2001: A Space Odyssey, pa je tako 2001. godine, prilikom planiranja misije, zamolio Clarka za njegov DNA. Kako bi došli do autorovog doma i njegovih dlaka, Chaferovi zaposlenici putovali su sve do Šri Lanke, a predavši uzorak, Clarke je napisao notu u kojoj je pisalo: “Ovdje je nekoliko dlaka. Dao bi vam više, ali nije ih puno ostalo”.

Arthur C. Clarke jedan je, uz Isaaca Asimova i Roberta A. Heinleina, od velike trojice pisaca znanstvene fantastike. Jedno od njegovih najpoznatijih djela je roman 2001 : A Space Odyssey, prema kojem je Stanely Kubrick režirao istoimeni film. Clarke je preminuo 2008. godine.

 

(Visited 99 times, 1 visits today)

Komentari