Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

Dobitnici 52. Goranovog proljeća

07.03.2015. Tijana ŽivkoVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: igk.hr/Mario Suško

Foto: igk.hr/Mario Suško

Već 52. godinu zaredom ožujak je mjesec posvećen pjesništvu. Naime, od 1964. godine, kada je utemeljena manifestacija Goranovo proljeće, svake se godine u ožujku slavi pjesništvo. Nešto kasnije, osnovane su i nagrade Goranov vijenac, 1971. i Goran za mlade pjesnike, 1977. Tradicionalno, nagrade se dodjeljuju 21. ožujka u Lukovdolu, na dan rođenja Ivana Gorana Kovačića, a laureati su poznati već početkom mjeseca.

Ovogodišnji dobitnik Goranova vijenca je Mario Suško. Nagrada je to  koja se dodjeljuje autoru za njegov cjelokupni pjesnički opus i dostignuća u hrvatskoj književnosti. Mario Suško ugledni je hrvatski pjesnik, esejist i prevoditelj. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu diplomirao je engleski jezik/književnost i filozofiju. Autor je 87 knjiga, od kojih su 32 zbirke pjesama. Od 1999. kao pjesnik je stalni autor nakladničke kuće Meandar Media, koja mu je 2012. godine objelodanila šestu knjigu pjesama Okviri pamćenja. Poezija mu je tiskana u antologijama i časopisima u Hrvatskoj, SAD-u, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Nizozemskoj, Indiji, Irskoj, Mađarskoj, Austriji i Italiji.

Nagrada Goran za mlade pjesnike dodjeljuje se autoru mlađem od 30 godina za neobjavljeni rukopis poezije. Ove godine prosudbena komisija u sastavu: Davor Ivankovac, Dorta Jagić i Marko Pogačar jednoglasno je odlučila da između sedamdeset i jednog ovogodišnjeg pristiglog rada nagradu Goran za mlade pjesnike dobije Goran Čolakhodžić za rukopis Na kraju taj vrt. Uz dobitnika, za svoje rukopise pohvaljeni su Darko Šeparović, Marija Dejanović i Bruno Vučković. Goran Čolakhodžić rođen je 1990. u Zagrebu, a živi u Samoboru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završava studije anglistike i rumunjskog jezika i književnosti. Prevodi s rumunjskog i na rumunjski.

Sretnim dobitnicima nagrade će biti uručene na središnjoj manifestaciji Goranova proljeća, 21. ožujka u Lukovdolu, tradicionalno na Goranov rođendan.

(Visited 163 times, 1 visits today)

Komentari